رشد اقتصادی ایران در سال آینده به منفی ۵ و نیم درصد میرسد
معاونت پژوهشهای اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۸ بین منفی ۴/۵ تا منفی ۵/۵ درصد باشد.
این مرکز با پیشبینی میانگین ۹۰۰هزار بشکه نفت و میعانات گازی در سال ۱۳۹۸، تاکید کرده است: «دولت قصد نداشته ارقام سناریوهای بدبینانه درباره مقدار صادرات نفت یا قیمت نفت را در سقف منابع و مصارف بودجه منعکس کند.»
در این گزارش همچنین رشد اقتصادی سال ۱۳۹۷ ایران بین منفی ۲/۶ درصد تا منفی ۵/۵ درصد برآورد شده است. مرکز پژوهشهای مجلس ایران در اوایل شهریور ۱۳۹۷ در گزارشی پیشبینی کرده بود رشد اقتصادی ایران بین منفی نیم درصد تا منفی ۲/۸درصد باشد. در گزارش تازه این مرکز که اوایل دیماه امسال منتشر شده، این ارقام به شدت افزایش یافتهاند.
رشد اقتصادی ایران در سالهای آخر دولت محمود احمدینژاد نزولی شد و سال ۱۳۹۱ به منفی ۵/۸درصد رسید. مقامهای دولت حسن روحانی در تابستان ۹۲ با اشاره به آمار منفی رشد اقتصادی دولت احمدینژاد، از آن به عنوان یک میراث مخرب یاد کردند.
به جز سالهای ۵۷ و ۵۸ که سالهای شروع و استقرار جمهوری اسلامی بود، بدترین رکورد رشد منفی اقتصادی ایران مربوط به سال ۱۳۶۵ است که منفی ۹/۱درصد بود. سال ۱۳۹۱ با منفی ۵/۸درصد در رتبه دوم قرار داشت و بعید نیست سال ۱۳۹۸، دولت روحانی موفق شود این رتبه را از آن خود کند.
حسن روحانی، رئيسجمهور ایران ۵ آبان ۱۳۹۲ در یک گفتوگوی تلویزیونی با اشاره به وضعیت بد سال ۱۳۹۱ گفته بود: «در سال ۹۱ ما تورم بالای ۴۰درصد و رشد منفی داشتهایم. این شرایط که در این حد رکود و تورم بالا باشد، در تاریخ ۵۰ساله کشور بیسابقه بوده است، البته به غیر از سال ۵۷ و ۵۸ که استثنا هستند.» او علت مشکلات اقتصادی را نه تنها تحریم، بلکه «عمدتا مربوط به بیتدبیری» دانست.
با توجه به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درباره افزایش تورم در سال ۱۳۹۸، به نظر میرسد این اعداد و ارقام «بیسابقه» در دولت دوم حسن روحانی نیز تکرار شوند. با این حال، مقامهای دولت روحانی قبول ندارند که رشد منفی اقتصادی یا تورم مربوط به «بیتدبیری» آنهاست، آنها بر خلاف گذشته، مهمترین عامل را بروز چنین وضعیتی را «تحریم» میدانند.