روحانی: منطقه در لبه پرتگاه است، کوچکترین اشتباه باعث آتشی بزرگ میشود
حسن روحانی رییسجمهوری ایران در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل از طرح ایران بهعنوان «ائتلاف امید»رونمایی کرد و گفت هدف این ائتلاف، «حفظ صلح و ثبات در خلیج فارس و تامین آزادی و امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز» است.
روحانی روز چهارشنبه سوم مهرماه گفت حوادث اخیر امنیت خلیجفارس را به شکل جدی در خطر قرار داده و این امنیت را با مشارکت کشورهای این منطقه میتوان تامین کرد.
رییسجمهوری ایران با تاکید بر ضرورت خروج نیروهای آمریکایی از منطقه گفت که «امنیت را نمیتوان خرید و به وسیله دولتهای خارجی، تامین کرد.»
او هشدار داد که «منطقه اکنون به لبه پرتگاه ایستاده و کوچکترین اشتباهی میتواند به آتشافروزی منجر شود».
روحانی با بیان اینکه «راه حل صلح در جزیره العرب، امنیت در خلیج فارس و ثبات در خاورمیانه، را باید در درون خاورمیانه جستجو کرد» گفت که «مسایل منطقه، بزرگتر و مهمتر از آن است که آمریکا از عهده آن برآید.»
او تاکید کرد که «امنیتِ عربستان با پایان دادنِ جنگ در یمن حاصل میشود، نه با دعوت از بیگانگان.»
روابط میان ایران و عربستان در سالهای اخیر تنشآلود بوده و حمله اخیر به تاسیسات نفتی آرامکو بر شدت این تنشها افزوده است. آمریکا، برخی کشورهای اروپایی و عربستان سعودی، بر مسئولیت ایران در این حمله تاکید دارند و ریاض اعلام کرده تحقیقات اولیه، حکایت از نقش ایران در حمله دارد.
روحانی در سخنان امسال خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل خطاب به همسایگان ایران گفت: «بیایید به جای سرمایهگذاری در جنگ و خشونت، بر روی امید به یک آینده بهتر، سرمایهگذاری کنیم.»بخش قابل توجهی از سخنان رییسجمهوری ایران اما مربوط به امکان مذاکره با آمریکا بود. او بار دیگر بر موضع جمهوری اسلامی مبنی منع مذاکره در شرایط تحریم تاکید کرد و گفت: «من اعلام می کنم پاسخ ما به مذاکره تحت تحریم نه است و هرگز با دشمنی که میخواهد ما را تحریم کند مذاکره نمیکنیم»
روحانی گفت: «به روشنی میگویم: اگر به حداقلها قانع هستید، ما هم به حداقلها بسنده میکنیم. برجام، حداقل بود؛ چه برای شما و چه برای ما. اما اگر
بیشتر میخواهید، باید بیشتر بپردازید.»
او در این زمینه تاکید کرد «اگر بر سر حرفِ خود هستید که فقط یک خواسته از ایران دارید و آن، عدم ساخت و بهرگیری از سلاح هستهای است، این با نظارت آژانس و بالاتر از آن، فتوای رهبری ایران، حاصل است.»
رییسجمهوری ایران به طور تلویحی احتمال دیدارش با دونالد ترامپ همتای آمریکایی خود را رد کرد و گفت « عکس یادگاری آخرین ایستگاهِ مذاکره است، نه اولین ایستگاه.»
روحانی تاکید کرد که این کشور نمیتواند دعوت به مذاکره کسانی را باور کند که سختترین تحریمها را علیه ایران اعمال کردهاند.
بخشهایی از سخنرانی روحانی
- خاورمیانه در تبعیض و تفرقه افکنی میسوزد.
- برعکس طرحهای ویرانگر آمریکا کمک های جمهوری اسلامی ایران در حوزه تامین امنیت در حوزه تامین امنیت و مقابله با تروریسم بسیار موفق بوده است نمونه بارز آن همکاری با ترکیه و روسیه درباره بحران سوریه بوده است و ارایه طرح صلح برای بحران یمن.
- تلاش فعال برای تسهیل مذاکرات صلح میان طرفهای یمنی است که منجر به موافقنامه صلح استکلهم درخصوص بندر حدیده شد.
- دولت آمریکا با اعمال تحریمهای فرامرزی و تهدید دیگر ملت ها تلاش کرده ایران را از مزایای حضور در اقتصاد جهانی محروم کند و با سو استفاده از نظام بانکی به راهزنی بین المللی دست زده است.
- ما نمیتوانیم دعوت به مذاکره کسانی را باور کنیم که اعلام میکنند سختترین تحریمها را علیه ملتمان اعمال کردهاند.
- همه کشورهایی که در تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز متاثر میشوند به ابتکار صلح هرمز دعوت میکنم. هدف آن ارتقا صلح و پیشرفت روابط صلحآمیز میان آنان است.
- حضور سازمان ملل متحد برای ایجاد یک چتر ایجاد بین المللی برای حمایت از این ائتلاف امری ضروری است و وزیر امور خارجه جزییات بیشتری در این باره ارایه خواهد کرد.
- امنیت منطقه ما با خروج نظامی های آمریکا تامین میشود. آمریکا پس از هجده سال نتوانست اقدامات تروریستی را کاهش دهد اما جمهوری اسلامی فتنه داعش را با همکاری کشورهای منطقه پایان داد. امنیت را نمیتوان خرید و توسط دولتهای خارجی تامین کرد.
- آمریکا همسایه ما نیست، این جمهوری اسلامی ایران است که همسایه شما است. در روز واقعه ما و شما تنها می مانیم. ما با هم همسایه هستیم. آمریکا اینجا است و نه در خاورمیانه. آمریکا وکیل هیچ ملت و کفیل هیچ دولتی نیست.
- امنیت عربستان با پایان دادن تجاوز به یمن حاصل میشود نه با دعوت از بیگانگان. راه حل صلح باید در درون خاورمیانه جستجو شود و نه در بیرون آن. دولتی که نتوانسته مساله افغانستان و سوریه را حل کند هرگز قادر به حل معضل پیچیده تر امروز نخواهد بود.
- دخالت تحریک آمیز بیگانگان را تحمل نمیکنیم و به هر گونه تعرض پاسخ خواهیم داد. اما راه جایگزین همبستگی میان همه ملتهای دارای منافع مشترک در خلیج فارس و منطقه هرمز است.
-
امنیت و صلح در خلیج فارس و دریای عمان با مشارکت کشورهای این منطقه می توان تامین کرد و جریان آزاد انرژی را تضمین نمود به شرط آنکه امنیت را چتری فراگیر در همه حوزه ها برای همه کشورها بدانیم.
-
انتقال آزادانه نفت نسبت به کشورهای تنگه هرمز و فراتر از آن را در بر می گیرد.
سخنرانی حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، در هفتاد و چهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد