شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

روز ششم اعتراضات در ایران؛ ۱۹ نفر کشته در جریان اعتراض‌های اخیر در شهرهای ایران

 

محمد بطحایی، وزیر آموزش و‌پرورش امروز سه شنبه ۱۲ دی در توییتی، کشته شدن دو دانش‌آموز در جریان اعتراض‌های اخیر را تایید کرده و نوشت: « آشوب و خشونت کور همواره بی‌گناهان را قربانی می‌کند.»

تلویزیون دولتی ایران آمار کشته‌شدگان را تا روز دوشنبه ۱۱ دی ماه، دست‌کم ۱۹ نفر اعلام کرده بود.

شبکه خبر، روز دوشنبه ۱۱ دی، تنها از کشته شدن دست کم ۹ نفر در استان اصفهان خبر داده است.

در حالی که صدا و سیما، کشته شدن ۱۳ نفر دیگر را در شهرهای درود، تویسرکان و شاهین‌شهر تایید کرده،‌ هدایت الله خادمی،‌ نماینده ایذه نیز در مجلس شورای اسلامی از کشته شدن دو معترض در اعتراضات روز یکشنبه دهم دی ماه خبر داد.

به گزارش سایت کمپین حقوق بشر در ایران، در شبکه‌های اجتماعی نیز اخباری از کشته شدن دو معترض دیگر در شهر سنندج در روز یازدهم دی ماه منتشر شده،  ولی هنوز از سوی منابع رسمی تایید نشده است.

بر اساس این گزارش، همچنین منابع مختلف رسمی و غیررسمی اخباری از زخمی‌شدن تعدادی از معترضان و بازداشت صدها نفر در شهرهای ایران از جمله ۱۵ دانشجوی دانشگاه تهران و فعالان صنفی این دانشگاه در جریان پنج روز اعتراض منتشر کرده‌اند.

از سوی دیگر علی‌اصغر ناصربخت، معاون سیاسی امنیتی فرمانداری تهران، روز سه‌شنبه ۱۲دی‌ماه، از بازداشت ۴۵۰ نفر در سه روز گذشته خبر داده و گفت: «روز شنبه حدود ۲۰۰ نفر، روز یکشنبه ۱۵۰ نفر و روز دوشنبه حدود ۱۰۰ نفر بازداشت شده‌اند.»

حسن حیدری، معاون دادستان مشهد نیز روز سه‌شنبه۱۲  دی  از بازداشت ۱۳۸ نفر از معترضان حوادث اخیر در مشهد خبر داد و اعلام کرد: « درمجموع تاکنون در جریان تجمع‌های مشهد در شب اول ۵۲ ،  در دو شب بعد  ۷۴ و ۱۲ نفر ، دستگیر شدند.»

معاون دادستان مشهد در جمع خبرنگاران تاکید کرده است:« شرایط مشهد آرام است و مشکلی وجود ندارد.» حیدری همچنین گفته است: «در تجمع‌های مشهد هیچ کشته و مجروحی نداشتیم.»

 

 دانشگاه تهران

 

  • رئیس دادگاه انقلاب تهران:  اتهام برخی بازداشت‌شدگان محاربه است

 

موسی غضنفرآبادی، رئیس دادگاه انقلاب تهران، نسبت به ناآرمی های اخیر در ایران هشدار داد و اتهام برخی از دستگیرشدگان را محاربه عنوان کرد.

امروز، سه شنبه ۱۲دی، رئیس دادگاه انقلاب اسلامی تهران در گفت و گو با تسنیم،  برخی افراد را  به‌عنوان «سردسته» و «لیدر» در تجمعات اخیر معرفی کرد و گفت: «قاعدتاً یکی از اتهامات‌شان محاربه است زیرا با سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه ارتباط دارند و برنامه‌های آنها را اجرا می‌کنند.»
به گفته‌ی غضنفرآبادی عنوان اتهامی برخی افراد دستگیرشده ممکن است محاربه و برخی نیز اقدام علیه امنیت ملی، تخریب اموال عمومی، تخریب اموال اشخاص، ضرب و شتم و غیره باشد.

او در ادامه توضیح داد: «کسانی که از روزهای سوم به بعد اغتشاشات دستگیر شوند، جرم و مجازات‌شان سنگین خواهد بود زیرا با توجه به اعلام وزارت کشور مبنی بر غیرقانونی بودن این تجمعات، عالماً و عامداً و با علم و آگاهی اقدام به تجمع، اغتشاش و حرمت‌شکنی کرده‌اند.»
به گفته‌ی این مقام قضایی، هر روزی که از اغتشاشات بگذرد و افراد دستگیر شوند، جرم و مجازات‌شان بیشتر می‌شود و ما اینها را دیگر معترضین نسبت به حقوق‌شان نمی‌دانیم، بلکه این افراد کسانی هستند که می‌خواهند به اصل نظام ضربه بزنند.

غضنفرآبادی تصریح کرد: «فیلم‌های گرفته‌شده از متهمان، در دادگاه برای‌شان پخش می‌شود و هیچ راه گریزی نخواهند داشت؛ بنابراین خانواده‌ها مراقب فرزندان‌شان باشند و اگر زمانی حکم سنگینی برای آنها صادر شود، ابراز پشیمانی و ندامت شاید فایده نداشته باشد.»
شش روز پس از اعتراض‌های گسترده در تهران و دیگر شهرهای ایران، علی‌اصغر ناصربخت، معاون سیاسی امنیتی فرمانداری تهران، روز سه‌شنبه ۱۲دی‌ماه، از بازداشت ۴۵۰ نفر در سه روز گذشته خبر داد به گفته این مقام امنیتی، روز شنبه حدود ۲۰۰ نفر، روز یکشنبه ۱۵۰ نفر و روز دوشنبه حدود ۱۰۰ نفر بازداشت شده‌اند.

 

  • اسماعیل کوثری : مسوولان تصمیم بگیرند کار را یکسره می‌کنیم

 

اسماعیل کوثری، جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله، در جریان اعتراضات اخیر شهرهای ایران، روز سه‌شنبه ۱۲ دی به اعتراض‌کنندگان هشدار صریح داد: که «به هیچ‌وجه اجازه نخواهند داد، وضعیت ناامنی تهران تداوم پیدا کند.»

جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله همچنین تاکید کرد:« اگر وضعیت ناامنی تهران تداوم یابد، قطعا مسوولان تصمیماتی خواهند گرفت و در آن صورت کار یکسره خواهد شد.»

به گزارش ایسنا، وی در عین حال تاکید کرد که «قرارگاه ثارالله در جریان اعتراضات و نا‌آرامی‌های تهران» مسوولیتی ندارد و «مسوولیت در این زمینه کاملا برعهده نیروی انتظامی است.»

وی اعلام کرد:«« در حال حاضر تهران وضعیتی بسیار عادی دارد. نیروی انتظامی نیز همچنان در صحنه است و تصمیم‌گیری درباره مدیریت صحنه برعهده آنهاست و تا به حال نیز درخواستی از قرارگاه ثارالله نداشته است.»

این در حالی است که به گفته وی« قرارگاه ثارالله، ناظر اتفاقات است و چنانچه ناجا درخواست کمک داشته باشد، قرارگاه آماده است تا براساس مصوبات قانونی که در گذشته توسط شورای عالی امنیت ملی و شورای امنیت کشور تصویب شده است، اقدام به کمک کند.»

جانشین فرمانده قرارگاه ثارالله، همچنین درباره حضور برخی از نیروهای بسیج در جریان تجمعات اخیر در سطح پایتخت گفت: «براساس توافقی فی‌مابین نواحی مقاومت بسیج با ناجا تعدادی از اعضای نیروی مقاومت جهت برقراری امنیت، نیروی انتظامی را کمک کرده‌اند.»

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو، با بیان اینکه «راه‌حل گرانی، راهی نیست که عده‌ای در پیش گرفته‌اند.» صریحا به مردم هشدار داد: «ادامه این راه قطعا به ضرر آنها خواهد بود.»

کوثری گفت: «فردا به سراغ تک‌تک این افراد می‌روند و کسانی که خسارت وارد کرده‌اند باید پاسخگو باشند.»

قرارگاه ثارالله یکی از قرارگاه‌های امنیتی سپاه پاسداران در تهران است. فرمانده این قرارگاه، فرمانده کل سپاه است. این قرارگاه مهمترین واحد امنیتی درون سپاه است

این قرارگاه در صورت بروز حوادث و بحران به تشخیص شورای عالی امنیت ملی، مسوولیت برقراری امنیت شهر تهران را عهده‌دار می‌شود، ولی در شرایط عادی این مسوولیت برعهده نیروی انتظامی و وزارت اطلاعات است.

 

  • شمخانی: هشتگ‌های سعودی‌ها جنگ نیابتی علیه ایران است

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه یازدهم دی‌ماه، در گفت‌وگو با شبکه‌ی تلویزیونی المیادین، گفته که در حدود ۲۷٪ از هشتگ‌ها درباره‌ی اعتراضات جاری در ایران، ازسوی سعودی هدایت می‌شود.

او با اشاره به این‌که عربستان سعودی، در اینترنت، جنگ نیابتی علیه ایران به‌راه انداخته است، افزود: «این‌ها سعودی نیستند؛ بلکه مربوط به دولت سعودی و زیر نظر محمد بن‌سلمان، ولی‌عهد این کشورند؛ عناصر اجراکننده، اسرائیلی و غربی هستند؛ آن‌ها را در یک سالن گذاشته‌اند؛ البته آدم از بیرون استخدام کرده‌اند؛ منافقین (مجاهدین خلق) هم سربازان این‌ها هستند».

شمخانی هیچ توضیحی پیرامون منبع این اطلاعات خود درمورد هشتگ‌های به‌کار رفته‌ی سعودی‌ها درباره‌ی اعتراضات جاری در ایران، بیان نکرده است.

او با تأکید بر این‌که ریشه‌ی اعتراض‌های جاری اقتصادی است، گفت: «تظاهرات در ایران، طی چند روز پایان خواهد یافت و هیچ نگرانی در خصوص آن وجود ندارد».

دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در پایان گفت که سعودی‌ها، پاسخ مناسب را از جایی که نخواهند فهمید، دریافت خواهند کرد.

شمخانی درحالی این اظهارات را علیه عربستان سعودی بیان می‌کند که مقامات رسمی آن کشور، تاکنون هیچ واکنشی نسبت‌به اعتراضات مردمی در ایران، ابراز نکرده‌اند.

درپی آغاز اعتراضات مردمی در ایران که تاکنون به کشته‌شدن نزدیک به بیست‌نفر از معترضان انجامیده است، برخی کاربران سعودی، هشتگی باعنوان «إيران_تنتفض» راه‌اندازی کردند.

 

 

  • سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس: کم‌کاری برخی مسؤولان باعث اعتراضات شد

حسن نوروزی

حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی ایران گفته است که کم‌کاری برخی مسؤولان باعث ایجاد نارضایتی مردم و در نهایت اعتراضات شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، نوروزی، روز سه‌شنبه ۱۲ دی‌ماه، با اشاره به اینکه مطالبات مردم به حق بوده، گفت: «برخی سوءمدیریت‌ها باعث به‌وجود آمدن برخی از مشکلات، ازجمله گرانی و بی‌کاری شده است».  

نماینده‌ی رباط‌کریم در مجلس شورای اسلامی، در عین‌حال، تهدید کرد که «اگر روند اغتشاشات عده‌ای اغتشاشگر ادامه یابد، مردم مانند ۹ دی سال ۸۸، در خیابان‌ها حضور خواهند یافت و بساط آشوبگران را برمی‌چینند».

نوروزی شعارهای معترضان علیه نظام و رهبر جمهوری اسلامی ایران را در روزهای اخیر، به «دشمنان» نسبت داد و گفت که آنها شعار‌هایی علیه نظام می‌دهند و همچنین دست به اقدامات هنجارشکنانه مانند آتش‌زدن پرچم کشور می‌زنند.

سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس در این زمینه، سلطنت‌طلبان، مجاهدین خلق، اسرائیل و سران عربستان سعودی را به حمایت از اعتراض‌ها متهم کرد و گفت که «حمایت آن‌ها بیانگر این است که این حرکت، یک حرکت انحرافی و ضد انقلاب است، که مورد پسند هیچ گروهی نیست».

 

  • معاون سیاسی وزیر کشور از تشکیل شورای گفت‌وگو با احزاب برای حل مشکلات اخیر خبر داد

به گزارش خبرگزاری ایلنا، اسماعیل جبارزاده، معاون سیاسی وزیر کشور، روز دوشنبه یازدهم دی‌ماه، در رابطه‌با اعتراضات اخیر ایران، با اشاره به لزوم گفت‌وگو با احزاب و نخبگان جریان‌های سیاسی و اصحاب رسانه، برای رسیدن به راهکارهای مشترک جهت حل مشکلات موجود، اعلام کرد که از امروز، شورای گفت‌وگوی سیاسی با احزاب در استان‌ها ایجاد خواهد شد.

 

  • واکنش‌های بین‌المللی به اعتراض‌های ایران تا روز ششم

 بزرگ‌ترین چالش سیاسی در ۹ سال گذشته‌ی ایران، برای جهانیان نیز تحول چشم‌گیری بوده است.

چشم رهبران جهان، ظاهراً بیشتر به یک چیز در این اعتراضات سراسری که به خشونت کشیده شد، دوخته شده: «پرهیز از خشونت و حقوق شهروندی».

گزارشی از هارون نجفی‌زاده:

 

  • واکنش مقامات ارشد ایران به اعتراض‌های خیابانی تا روز ششم 

در جریان اعتراض‌های خیابانی در ایران، تظاهرکنندگان شعارهای گوناگونی داده‌اند. از «مرگ بر گرانی» گرفته، تا فریاد برای بازگشت نظام سلطنت. مقامات ارشد ایران، اگرچه برخی از این خواسته‌ها را به‌رسمیت می‌شناسند، باز هم توطئه‌ها و عوامل خارجی را عامل انحراف اعتراض‌ها عنوان می‌کنند.

امید آرامش در گزارشی، نگاهی انداخته است به واکنش‌های مسؤولان ایران به اعتراضات خیابانی روزهای اخیر.

 

 

  • ادامه‌ تجمعات در دوشنبه‌شب

درحالی وارد ششمین روز اعتراضات خیابانی در ایران می‌شویم که روزهای گذشته، تجمعات اعتراضی در بیش از ۶۰ شهر کوچک و بزرگ سراسر کشور برگزارشده و دیشب هم در شهرهای مختلف، ادامه داشته است.

براساس گزارش‌ها، شهرهایی چون تهران، کرج، قزوین، اراک، ساوه، همدان، تویسرکان، آمل، ساری، بهشهر، شهرکرد و چندین شهر دیگر ایران، دوشنبه شب (۱۱ دی‌ماه) نیز صحنه‌ی تجمعات اعتراضی مردم بود.

از روز پنج‌شنبه هفتم دی‌ماه، درپی انتشار فراخوان تجمع «نه به گرانی» در فضای مجازی، صدها نفر از معترضان به گرانی، ابتدا در شهرهای مشهد، نیشابور، کاشمر و یزد دست به تجمع زدند؛ تجمعاتی که در بعضی موارد به خشونت کشیده شد و به دستگیری ۵۲ نفر در مشهد منجر شد. روز جمعه هشتم دی‌ماه نیز معترضان در شهرهایی دیگر مانند کرمانشاه، تهران و بیرجند تجمعاتی تشکیل دادند. با گسترده‌تر شدن دامنه‌ی این تجمعات از روز شنبه نهم دی‌ماه، اعتراضات مردمی، به دیگر شهرهای کوچک و بزرگ ایران نیز کشیده شد.

اگرچه عامل اصلی این اعتراضات، گرانی و فساد گسترده‌ی مالی و اداری در ایران عنوان شد، اما براساس ویدئوهای منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی و اظهارات شاهدان عینی، شعارها در ابتدا بیشتر اقتصادی بود، اما کم‌کم خواست‌های اجتماعی و سیاسی نیز در تجمعات مطرح شد و هرچه جلو می‌رویم، شعارهای اعتراضی، سیاسی‌تر می‌شود.

با ادامه‌ی اعتراضات خیابانی، برخورد نیروهای امنیتی با تجمعات روزبه‌روز خشونت‌آمیزتر و هشدارهای مسؤولان امنیتی کشور، جدی‌تر و تهدیدآمیزتر می‌شود.

براساس آمارهای رسمی منتشرشده، تاکنون دست‌کم ۱۵ نفر در این اعتراضات کشته و صدها نفر نیز بازداشت شده‌اند.

 

این خبر تکمیل می‌شود ...

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More