ریيس کل بانک مرکزی: ارز۴۲۰۰ تومانی جلوی گرانی را نگرفت
عبدالناصر همتی، ریيس کل بانک مرکزی با انتقاد تلویحی از اختصاص ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی گفت اختصاص ارز ۴۲۰۰تومانی، نتوانسته است از افزایش قیمت کالاهای اساسی جلوگیری کند.
ارز ۴۲۰۰ تومانی که به «دلار جهانگیری» نیز مشهور شده، روز ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ از سوی اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهور اعلام شد. او گفت دولت برای مدیریت بازار، این ارز را از طریق بانک مرکزی و صرافیها و بانکهای تحت کنترل بانک مرکزی تامین میکند.
پس از چند ماه اما مشخص شد که بخش عمدهای از ۱۸میلیارد دلاری ارزی که از سوی دولت به بازار عرضه شده، صرف واردات شده و واردکنندگان، کالاهای وارداتی را به قیمت ارز آزاد فروختهاند.
این موضوع سبب تغییر سیاست دولت شد و ارز ۴۲۰۰تومانی به واردات کالاهای اساسی اختصاص یافت ولی حالا ریيس کل بانک مرکزی میگوید این سیاست هم شکستخورده است.
عبدالناصر همتی در مطلبی که در صفحه اینستاگرامش نوشته، گفته اختصاص این ارز، نه تنها موجب کاهش قیمت کالاهای اساسی نشده، بلکه « ضمن ایجاد رانت، موجب افزایش سطح عمومی قیمتها شده است.»
او از « طبیعت بازار در اقتصاد و ضعف سیستم توزیع و نظارت» به عنوان دو عامل مهم در بروز این وضعیت نام برده و نوشته است: « در بیشتر موارد یارانه از مصرف کننده فاصله گرفته و نصیب واسطهها شده است.»
در ماههای اخیر، پیشنهاداتی در زمینه حذف ارز ۴۲۰۰تومانی از بازار مطرح شده است. ریيس کل بانک مرکزی که به نظر میرسد از موافقان چنین پیشنهادی است نیز گفته «با جدیت دنبال آسیبشناسی این موضوع» است. با این حال، دولت نگران است که در صورت حذف ارز ۴۲۰۰تومانی برای واردات کالاهای اساسی، شاهد افزایش تورم بیشتر این کالاها و گسترش میزان نارضایتی اجتماعی باشد.
دولت روحانی همچنین پیشنهاد داده بود که در بودجه سال ۱۳۹۸، با اختصاص ۱۴ میلیارد دلار، کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد شود که با مخالفت مجلس مواجه شد. نمایندگان مجلس به جای این روش، پیشنهاد دادهاند که دولت به مردم کوپن بدهد.