سهم صدای مردم در رسانههای داخل ایران یک درصد بود
انتشار یک گزارش درباره عملکرد رسانههای داخلی ایران در جریان اعتراضهای ضدحکومتی آبانماه، نشان میدهد که «سهم واقعی صدای مردم از کل صداهایی که در رسانههای ایران انعکاس داده شده، یک درصد» بوده است.
«انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران» در گزارشی تحلیلی با عنوان «ایران تکان خورد، رسانه نه»، محتوای ۲۰ روزنامه و چهار خبرگزاری داخلی ایران را در این زمینه در بازه ده روزه ۲۵ آبان تا پنجم آذر، بررسی کرده است.
این انجمن تاکید کرده که بر خلاف تصور اولیه، عملکرد رسانههای ایران در جریان این اعتراضها «منفعلانه» نبوده، اما «مطلوب» نیز نبوده است.
در گزارش تحلیلی این انجمن آمده است: «صدای مسلط در رسانهها در فرایند پوشش خبری موضوع این تحقیق، صدای نهادهای رسمی بوده و در مقابل صدای نهادهای غیررسمی مانند انجمنها و تشکلها، اصناف، احزاب و کارشناسان به عنوان صدای فرعی با شدت کم و بسیار پراکنده به گوش میرسد.»
بر اساس این گزارش، روزنامه همشهری با فراوانی ۱۷۶ مطلب، بیشترین تعداد مطالب را در میان روزنامهها و خبرگزاری فارس نیز بیشترین مطالب را نسبت به سه خبرگزاری دیگر، ایرنا، مهر و ایسنا درباره این اعتراضها و موضوع گرانی بنزین منتشر کرد.
نکته اصلی این گزارش این است که در اعتراضهای آبانماه، ۷۳ درصد محتوای منتشر شده با رویکرد مسلط «آشوب و تخریب» بوده و فقط ۲۶ درصد مطالب درباره وقایع آبانماه از زاویه «اعتراضات مردمی» نوشته و منتشر شده است.
در این گزارش آمده است: «در واقع رویکرد مبتنی بر خط آشوب و تخریب در برابر اعتراضات مردمی تقریبا سه برابر بیشتر در محتوای رسانه ها انعکاس داشته است (عدد دقیق ۲/۸) به این ترتیب صدای اعتراضات مردم و مطالبات آنها تحت تاثیر صدای مسلط آشوب و تخریب، خاموش شده یا ضعیف به گوش رسیده است.»
شیده لالمی، نویسنده این گزارش، در پایان، این پرسشها را مطرح میکند که «چرا خبرنگاران و عکاسان در جریان وقایع آبان در میدان نبودند؟ چرا تعداد زیادی از مطالب بدون امضای روزنامهنگاران منتشر شد؟ چرا رسانههای ایران در مواجهه با وقایع آبان این چنین سرگردان و عمدتا پیرو نهادهای رسمی بودهاند؟»