صالحی: هیات نظارت بر برجام درباره خروج از آن تصمیم میگیرد
علیاکبر صالحی، ریيس سازمان انرژی اتمی ایران، گفت تصمیمگیری درباره «ماندن یا نماندن در برجام» بر عهده هیات نظارت بر برجام است.
او روز یکشنبه ۳۰ دیماه در حاشیه همایشی در جمع خبرنگاران گفت: «تصمیم درباره ماندن یا نماندن در برجام توسط هیات نظارت بر برجام گرفته میشود؛ آنها مسائل و تحولات را ارزیابی میکنند و بر اساس منافع و حاکمیت ملی تصمیم مقتضی را در زمان مناسب میگیرند.»
هیات نظارت بر برجام تیرماه سال ۹۴ و با دستور علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، تشکیل شد. اعضای این هیات از سوی شورای عالی امنیت ملی ایران تعیین شدهاند و علی شمخانی، دبیر آن است.
رصد نحوه اجرای برجام بر عهده دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه است. این دو، گزارش رصد را به هیات نظارت بر برجام ارائه میدهند. تصمیمات این هیات باید به اطلاع و تایید خامنهای برسد.
در ماههای اخیر پس از خروج آمریکا از توافق هستهای با ایران فشارهای داخلی برای نماندن در آن افزایش یافته است ولی هیات نظارت بر برجام تاکنون به این فشارها واکنشی نشان نداده است.
فعالیت این هیات با انتقادهایی مواجه بوده است. مجتبی ذوالنور، نماینده قم، اردیبهشت امسال از کمکاری این هیات انتقاد کرده و گفته بود با توجه به خروج از آمریکا از برجام، «دیگر دلیلی برای ملاحظهکاری پذیرفته نیست».
سعید جلیلی که عضو هیات نظارت بر برجام است نیز در هفتههای اخیر انتقادهای علنی و گستردهای از رویکرد وزارت امور خارجه ایران مطرح کرده است.
هفته گذشته، خبرهایی در رسانههای اجتماعی درباره خروج ایران از برجام و استعفای محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران، منتشر شد، ولی ۲۰ دیماه، علیرضا معزی، دبیر شورای عالی اطلاعرسانی دولت انتشار این خبرها را حاصل تلاشهای «جریانی مشکوک» و یک طراحی پیچیده دانست و خروج ایران از برجام را یک شایعه خواند.
کیوان خسروی، سخنگوی شورای عالی امنیت ملی هم این خبرها را شایعه توصیف کرد.
ظریف با وجود اینکه از خروج از برجام به عنوان یکی از گزینههای ایران نام برده، تصریح کرده است که ناموفق بودن برجام برای ایران بسیار خطرناک است.
وزیر امورخارجه ایران مهرماه امسال در نشستی با روزنامهنگاران در مقر نمایندگی ایران در سازمان ملل گفته بود اگر تلاشهای اروپا برای ایجاد سازوکار ویژه مالی (SPV) شکست بخورد، تهران ممکن است از برجام خارج شود.
مدافعان برجام در ایران امیدوارند که با محقق شدن وعده اروپاییها درباره این سازوکار مالی، به طور موقت از فشارهای سیاسی داخلی برای خروج از توافق هستهای کاسته شود.