ظریف: امید دولت جدید آمریکا برای بازگشت ایران به برجام عملی نمیشود
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، گفت که ابتدا آمریکا باید به برجام بازگردد و «امیدهای» دولت جدید ایالات متحده برای بازگشت تهران به این توافق «نه منطقی است و نه هیچ گاه عملی خواهد شد».
به گزارش ایرنا، او در نشست مطبوعاتی روز جمعه ۱۰ بهمن در ترکیه در واکنش به سخنان اخیر آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، تاکید کرد: «منطق این است که آن کس که از توافق خارج شده به آن بازگردد و ما هم در داخل این توافق هستیم و اقدامات لازم را آن زمان انجام خواهیم داد.»
ظریف با اشاره به سخنان پیشین رهبر جمهوری اسلامی افزود: «به محض آن که آمریکا تعهداتش را اجرا و ایران نیز نفع عمل به این تعهدات را مشاهده کند، ما نیز تعهدات خود را به صورت کامل اجرا میکنیم.»
محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهور ایران، نیز در واکنش به سخنان وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما از برجام خارج نشدیم که بخواهیم به آن برگردیم.»
به گفته واعظی، جمهوری اسلامی زمانی به تعهدات خود در برجام عمل خواهد کرد که مطمئن باشد اروپا و آمریکا نیز به تعهدات خود عمل میکنند.
بلینکن روز چهارشنبه در نخستین نشست خبری خود گفت که «تا رسیدن به توافق با ایران، فاصله داریم» و درباره «توافق طولانی مدت با ایران» با «متحدان خود» گفت وگو خواهیم کرد.
او تاکید کرد تا زمانی که ایران به تعهدات خود عمل نکند ایالات متحده به توافق هستهای برنمیگردد.
مقامهای دولت ایران اما اعلام کرده اند که آمریکا از این توافق خارج شده و باید به آن بازگردد. آنها همچنین انجام مذاکرات برای توافق جدید را رد کردهاند.
پس از خروج آمریکا از برجام ایران بخشهایی از تعهدات خود در این توافق را کاهش داد. برنامه غنیسازی ۲۰ درصدی، افزایش ذخایر اورانیوم و نصب سانتریفیوژهای پیشرفته از جمله اقدامات جمهوری اسلامی بوده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز از همه کشورهای درگیر در برجام خواسته که برای حل مشکل «همکاری کنند».
وزیر خارجه ترکیه نیز در نشست مطبوعاتی با ظریف ابراز امیدواری کرد که آمریکا به برجام بازگردد.
او گفت که قرار است ظریف با رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، نیز دیدار کند.
برگزاری اجلاس سه جانبه ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان در آینده نزدیک
ظریف در نشست مطبوعاتی مشترک با چاووش اوغلو اعلام کرد که در آینده نزدیک اجلاس سه جانبه وزرای خارجه ایران، ترکیه و آذربایجان برگزار خواهد شد.
او گفت که سفرش به جمهوری آذربایجان، ارمنستان، روسیه و گرجستان با پیشنهاد مقامات روسیه و ترکیه درباره همکاری شش جانبه انجام شده است.
ظریف اعلام کرد که همکاری مشترک سه جانبهای بین ایران، ترکیه و جمهوری آذربایجان و همچنین ایران، ترکیه و گرجستان و ایران، ترکیه و افغانستان شکل خواهد گرفت.
وزیر امور خارجه ایران پیش از سفر به ترکیه به ارمنستان و گرجستان نیز سفر کرده بود. این سفر پس از جنگ بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان انجام شد.
ظریف همچنین گفت که قرار است اردوغان برای شرکت در نشستهای مربوط به سوریه مشهور به نشست سران آستانه به ایران سفر کند.
او تاکید کرد که «ایران و ترکیه در روزهای سخت در کنار هم بودهاند و ما قدر این رفاقت در روزهای سخت را به خوبی میدانیم.»