علی لاریجانی: جایگاه مجلس ریلگذاری پس از رهبر است
علی لاریجانی، رییس مجلس ایران، در ارتباط با جایگاه مجلس شورای اسلامی در قانونگذاری اشاره کرد که بالاترین مقام کشور رهبر است و مجلس باید «پس از رهبری» ریلگذاری کند.
لاریجانی روز یکشنبه دهم آذر ماه همزمان با روز مجلس در تقویم ایران ضمن اشاره به سخنان روحالله خمینی، رهبر پیشین جمهوری اسلامی، مبنی بر «در راس امور» بودن مجلس شورای اسلامی درباره آن اظهار کرد: «این به آن معنا نیست که (مجلس) در همه امور دخالت کند و تصمیم بگیرد.»
قانون اساسی ایران در اصل ۷۶ «حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور» را به مجلس داده است.
او در همینباره ضمن اشاره به نقش رهبر اضافه کرد: «ایشان هم در همه امور دخالت نمیکنند، بلکه جهت را مشخص میکنند.»
این در حالی است که قبل از این علی مطهری، نایبرییس پیشین مجلس، در ارتباط با نقش رهبر در مسایل کشور به «دخالتهای دفتر رهبر در مدیریت صداوسیما» اشاره کرده بود. او یکبار دیگر نیز در سال ۱۳۹۰ و در زمان طرح سوال از محمود احمدینژاد، رییسجمهوری وقت، در انتقاد به دخالتهای علی خامنهای گفته بود «مجلس به شعبهای از دفتر نمایندگی رهبر» تبدیل شده است.
لاریجانی در ادامه سخنرانی خود در زمینه تداخل وظایف «شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا» با نقش مجلس در قانونگذاری گفت: «این شورا امری موقتی است و رهبری خواستند برای شرایط فعلی سازوکاری در نظر گرفته شود، درآنجا ما مراقبیم که قانونگذاری نشود، مگر اینکه ضرورتی وجود داشته باشد.»
این اظهارات لاریجانی در حالی بیان میشود که پس از شروع اعتراضهای سراسری آبانماه مردم نسبت به افزایش شبانه قیمت بنزین با مصوبه سران سه قوه، برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان حقوقی نسبت به تداخل وظایف این شورا با امور مجلس انتقادهایی را مطرح کرده بودند.
روز شنبه نیز حسن روحانی، رییسجمهوری ایران، بودجه پیشنهادی سال ۱۳۹۹ را پیش از ارایه به مجلس به این شورا برده و در آنجا مختصات آن را مورد بحث و بررسی قرار داده بود.
لاریجانی در ادامه همچنین به تداخل حوزه اختیارات شوراهای عالی کشور، از جمله شوراهای «انقلاب فرهنگی» و «فضای مجازی»، با وظیفه قانونگذاری مجلس اشاره و اضافه کرد: «ما هم معتقدیم در جایی غیر از مجلس نباید (قانونگذاری) انجام شود، خودشان هم این را میفهمند که نباید این کار را بکند.»
با این حال او اضافه کرد: «قبلا گاهی قانونگذاری میشد، مثلا برای تشویق به ازدواج مصوباتی داشتند، که جلوی آن گرفته شد.»
رییس قوه مقننه ایران همچنین در زمینه هتک حرمت مجلس گفت: «ممکن است یک اشکالاتی در هر نهادی وجود داشته باشد، اما نهاد مجلس یعنی نهادی که نمایندگی از کل ملت دارد و تخریب مجلس تخریب کلیت ملت است.»
او در بخش دیگری همچنین به تصمیم خود مبنی بر عدم ورود به رقابتهای انتخابات مجلس دور بعد اشاره کرد.