مجلس پرتاب ناکام ماهوارههای ایران را بررسی میکند
یک عضو هیات رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران با اشاره به «احتمال خرابکاری آمریکا» در دو پروژه اخیر پرتاب ماهواره در ایران که به ناکامی انجامید، از تصمیم این کمیسیون برای بررسی این موضوع خبر داد.
محمد جمالینوبندگانی در گفتوگو با وبسایت «رویداد ۲۴» با ارجاع به اظهارنظر اخیر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در این زمینه، گفت: «ما بنا داریم در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی این موضوع حساس را پیگیری کنیم و در صورت نیاز، گزارشی را به عموم مردم ارائه دهیم.»
ظریف هفته گذشته در گفتوگویی با شبکه آمریکایی NBC از احتمال ناکام بودن تلاش اخیر تهران برای پرتاب ماهواره به سبب «خرابکاری» از سوی آمریکا خبر داد و «گفت ما هنوز نمیدانیم و باید آن را به دقت بررسی کنیم».
در همین حال، جمالینوبندگانی افزود: «نرمال بینالمللی خطا در این حوزه [پرتاب ماهواره] پنج درصد است و این عدد در ایران ۶۰ درصد است.»
خبر اولین پرتاب ناکام ماهواره با نام پیام از سوی محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات ایران، در تاریخ ۲۵ دیماه تایید شده بود. اما خبر دومین پرتاب که احتمالا ۱۶بهمنماه انجام گرفته از سوی مقامها و رسانههای ایرانی تا زمان مصاحبه ظریف مخفی مانده بود.
نوبندگانی نیز با تایید اظهارات ظریف گفت: «احتمال خرابکاری آمریکا را میدهم زیرا از زمانی که [دونالد] ترامپ بر روی کار آمده سیاستهای خصمانهای را علیه ایران آغاز کرده و آنها نمیخواهند ما به دانش بالای فضایی دست پیدا کنیم.»
این نماینده مجلس افزود: «بالاخره در دورهای بدافزارهایی برای فوردو فرستاده شد تا دستگاههای ما را منفجر کنند و این عمل مسبوق به سابقه است.» تاسیسات غنیسازی اورانیوم در سایت فردو در نزدیکی شهر قم واقع شده است.
هفته گذشته، روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز به نقل از مقامهای دولتی قبلی و فعلی که نام برده نشدهاند، نوشت دولت ترامپ به برنامه سری خود برای خرابکاری در موشکها و پرتابهای ایران سرعت داده است.
به گفته این افراد که همگی در طراحی و پیشبرد برنامههای ایجاد اخلال در فعالیتهای فضایی ایران دخیل بودهاند، این برنامه با هدف تضعیف برنامههای نظامی و منزوی کردن اقتصاد ایران در جریان است.
به گفته آنها، برنامه اخلال در طرحهای ایران در زمان ریاستجمهوری جورج بوش آغاز شد و در سالهای اول ریاست جمهوری باراک اوباما نیز ادامه داشت تا اینکه در سال ۱۳۹۶ قدری کند شد.
مایک پمپئو، وزیر خارجه فعلی و رییس وقت سازمان سیا، منابع جدید به این برنامه تزریق کرد.
به نوشته این روزنامه در طی ۱۱ سال گذشته، ۶۷ درصد پرتابهای ماهواره در ایران به شکست انجامیده که در مقایسه با میانگین خطای پنج درصد جهانی رقم بسیار بالا و تاملبرانگیزی است.
ترامپ بر این عقیده است که برنامه فضایی ایران صرفا پوششی برای تلاشهای این کشور در طراحی و تولید موشکهای بالستیک قارهپیمای حامل کلاهک هستهای است.
پمپئو اخیرا گفته است فناوری به کار رفته در ماهوارههای ایرانی مشابه فناوری موشکهای بالستیک است.
ایران میگوید موشکهایش قابلیت حمل کلاهک هستهای ندارند چراکه به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست و طبق توافق هستهای این کشور با غرب، برنامه هستهای تهران تحت نظارت بینالمللی قرار دارد.
با این حال، کشورهای اروپایی هم مثل آمریکا از ایران خواستهاند هرگونه برنامه موشکی را متوقف کند، اما جمهوری اسلامی تاکید دارد برنامه موشکیاش صرفا بازدارنده است.