نماینده مجلس: تمرکز مردم در تهران از لحاظ نافرمانیهای اجتماعی یک تهدید است
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس شورای اسلامی، پیشنهاد سپاه پاسداران برای انتقال پایتخت از تهران را ناشی از نگرانی امنیتی نسبت به نافرمانیهای اجتماعی و اعتراضها توصیف کرد و گفت :«تمرکز بیش از حد مردم، ثروت، دانش و صنعت در تهران یک تهدید واقعی است؛ چه از لحاظ طبیعی و چه حملههای نظامی و چه نافرمانیهای اجتماعی.»
انتقال پایتخت در سالهای گذشته نیز از سوی مقامهای جمهوری اسلامی مطرح شده بود ولی این طرح به موازات گسترش اعتراضهای عمومی در سالهای اخیر بیش از پیش مورد توجه نهادهای حکومتی ایران قرار گرفته است.
مجلس شورای اسلامی در سال ۹۴ آن را تحت عنوان « قانون امکان سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی و تمرکززدایی از تهران» تصویب و به دولت روحانی ابلاغ کرد ولی به نتایج عملی منجر نشد.
در یک هفته گذشته طرح انتقال پایتخت به دنبال سخنان ابوالفضل ابوترابی نماینده مجلس مبنی بر انجام اقداماتی از سوی سپاه پاسداران و نامه قرارگاه خاتم الانبیا، شاخه اقتصادی سپاه به روحانی، بار دیگر مطرح شده است.
ابوترابی که عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور است، روز چهارشنبه در مصاحبه با روزنامه همشهری وضعیت فعلی تهران را «خطری بالقوه برای جمهوری اسلامی و یکی از معضلهای اصلی نظام» خواند و گفت: «این تمرکز بیش از حد مردم، ثروت، دانش و صنعت در تهران یک تهدید واقعی است؛ چه از لحاظ طبیعی و چه حملههای نظامی و چه نافرمانیهای اجتماعی.»
او گف: «ما باید فکری بکنیم، کاری که همه کشورهای دنیا دارند انجام میدهند. آنها پایتختهای سیاسی، فرهنگی، علمی و اقتصادیشان را از هم جدا میکنند. این کاملا در راستای پدافند غیرعامل است.»
این نماینده مجلس با بیان اینکه «خداوند هم در بدن نقاط حساس را از هم جدا کرده است، قلب را گذاشته در سینهای که محکم است و مغز را در سری که محکم است و از هم جدا هستند»، تاکید کرد که «عقل حکم میکند که همه تخممرغهایمان را در یک سبد نگذاریم و آنها را از هم جدا کنیم».
ابوترابی از قزاقستان به عنوان کشوری نام برد که این تمرکزدایی را انجام داده و میتواند الگویی باشد برای جمهوری اسلامی ایران و افزود که اخیرا در همسایه ما کشورهای ترکیه و پاکستان که شرایط مالیشان هم از ما بهتر نیست، همین کار را کردند.
عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور تاکید کرد که «ما باید تهران را سبک کنیم، یعنی تعدادی از دانشگاههای مهم، پادگانهای بزرگ، کارخانههای بزرگی مثل ایرانخودرو و سایپا را از آن خارج کنیم. بعد از آن پایتخت سیاسی را جدا کنیم، یعنی دولتیهایی را که محوریت سیاسی دارند و برای پایتخت نیازند، جدا کنیم. با این کار خود به خود تهران سبک میشود.»
ابوترابی درباره طرح سپاه پاسداران در تغییر پایتخت نیز گفت که «یکی از شرکتهای بزرگ و خوشنام کشور رسما به رییس جمهور نامه زد و اعلام آمادگی کرد که ما بدون اینکه پولی از دولت مطالبه کنیم، حاضریم پایتخت سیاسی – اداری را انتقال بدهیم» و این شرکت، قرارگاه خاتمالانبیا، شاخه اقتصادی سپاه پاسداران، است.
او افزود که قرارگاه خاتمالانبیای سپاه پاسداران حاضر است «پایتخت سیاسی – اداری جدید را از صفر تا صد طراحی کند،بسازد و به دولت تحویل دهد.»
عضو ناظر مجلس شورای اسلامی در شورای ساماندهی مرکز سیاسی و اداری کشور منطقه انتخاب شده برای تاسیس پایتخت سیاسی – اداری جدید را «محرمانه» عنوان کرد ولی گفت که این منطقه اصفهان نیست و پنجشش مکان برای این کار «در حد کارهای اولیه» در نظر گرفته شده است.
ابوترابی با بیان اینکه «بازسازی تهران یعنی هجوم معارضین بیشتر به این شهر»، گفت که تهران قطعا باید بازسازی شود اما اینکه همه ثروت و قدرت کشور در تهران جمع شده، یک خطر بالقوه برای جمهوری اسلامی است.