هیات سیاسی طالبان با دعوت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران وارد تهران شد
هیات سیاسی طالبان بامداد سهشنبه هفتم بهمن ماه با دعوت وزارت امور خارجه ایران به منظور دیدار با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و دیگر مقامهای ارشد جمهوری اسلامی وارد تهران شد.
خبر ورود هیات سیاسی طالبان تهران، را نخست خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، منتشر کرد و افزود که هیات سیاسی طالبان به رهبری ملاعبدالغنی برادر، معاون سیاسی طالبان، برای دیدار و گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی وارد تهران شد.
این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران تاکید کرد که سفر هیات سیاسی طالبان به تهران با دعوت وزارت امور خارجه ایران انجام شده است و در این سفر اعضای هیات سیاسی طالبان با «محمدجواد ظریف دیدار و پیرامون مسائل مربوط به صلح افغانستان» گفتوگو خواهند کرد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز سفر هیات سیاسی طالبان به ایران را تایید کرد و گفت که ریاست هیات طالبان در سفر به تهران را ملا عبدالغنی برادر بر عهده دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت که «هیات طالبان بر اساس هماهنگی قبلی و به دعوت وزارت امور خارجه ایران بامداد سهشنبه وارد تهران شد و مورد استقبال مقامات وزارت امور خارجه قرار گرفت».
خطیبزاده افزود که هیات سیاسی طالبان در طول مدت حضور در تهران، دیدارهایی را با مقامهای مسئول جمهوری اسلامی از جمله وزیر امور خارجه و نماینده ویژه ایران در امور افغانستان داشته و در خصوص روند صلح در افغانستان و مسائل و موضوعات مرتبط، تبادل نظر و رایزنیهایی خواهد کرد.
سفر هیات سیاسی طالبان به تهران درحالی انجام شده است که در پی افزایش بیسابقه بمبگذاریها و ترورهای هدفمند در افغانستان، از جمله کشتن دو قاضی زن در بامداد ۲۸ دی ماه، اشرف غنی، رییسجمهوری افغانستان، این حملات را به طالبان نسبت داد.
رییسجمهوری افغانستان گفت حمله تروریستی گروه طالبان و سایر گروههای تروریستی به افراد بیدفاع و خشونت با آنها مخالف تعالیم اسلامی و روحیه صلح و در تضاد با اجماع ملت افغانستان است.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، دوشنبه اول دی ماه طی مصاحبهای با شبکه «طلوعنیوز» افغانستان، دیدارهای خود با رهبران طالبان را تایید کرد و گفت: «با طالبان گفتوگوی جدی داریم و من شخصا با ملا برادر در تهران ملاقات کردم.»
ظریف همچنین «کار کردن با گروه طالبان» را تایید کرد اما گفت که ما تمامی تبادلات و گفتوگوهایمان با طالبان را به اطلاع دولت افغانستان رساندیم. در بسیاری مواردی که دولت افغانستان با آنها نیاز داشتند کمک کنیم، کمک کردیم.
علاوه بر این، محمدجواد ظریف حضور چند سال قبل ملا اختر منصور، رهبر سابق طالبان، در ایران را نیز تایید کرد و گفت: «ما هیچگاه نگفتیم که ما با طالبان ارتباط نداریم. البته آن سفر تا جایی که من میدانم، یک عبوری بود با اسم مستعار.»
او وقتی با این پرسش مجری مواجه شد که «عبور [ملا اختر منصور، رهبر وقت طالبان] دوماهه» بوده است، گفت که «این را من دیگر اطلاع ندارم.»
اختر محمد منصور، معروف به ملا اختر منصور، پس از مرگ محمد عمر، رهبر طالبان شده بود. او که تحت تعقیب آمریکا قرار داشت در خردادماه سال ۱۳۹۵ پس از خروج از ایران، در بلوچستان پاکستان هدف حمله هوایی پهپاد آمریکا قرار گرفت و کشته شد.
علاوه بر این رسانههای افغانستان میگویند که جمهوری اسلامی اجازه فعالیتهای تشکیلاتی به طالبان را در برخی مناطق ایران داده است.
محمدجواد ظریف درباره فعالیت «شورای طالبان مشهد» و «کمیته زاهدان» طالبان ابراز بیاطلاعی کرد اما گفت که «ممکن است افرادی که با طالبان ارتباط داشته باشند، در ایران رفت و آمد داشته باشند، اما اینکه در ایران مقر داشته باشند، یا قرارگاهی داشته باشند، حتما چنین چیزی وجود ندارد.»
او با تاکید بر مخالفت جمهوری اسلامی با مذاکرات آمریکا و طالبان، گفت: «آن چیزی به ضرر ایران و افغانستان است که آمریکا بنشیند با طالبان توافق امضا کند و بخواهد آن توافق بر مردم افغانستان تحمیل شود.»