واکنشهای بینالمللی به صدور فرمان اجرایی تحریم کارمندان دیوان کیفری بینالمللی
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد از صدور فرمان اجرایی تحریم کارمندان دیوان کیفری بینالمللی ابراز تاسف و اعلام کرد این اقدام آمریکا میتواند بر روند تلاشها و تحقیقات جاری در این دیوان تاثیر بگذارد.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، روز پنجشنبه ۲۲ خردادماه، با امضای فرمانی اجرایی، مجوز تحریم آن دسته از کارمندان دیوان کیفری بینالمللی لاهه که پرونده جرایم جنگی احتمالی نیروهای آمریکایی در افغانستان را بررسی میکنند، صادر کرد.
یک مقام ارشد دولت ترامپ در این زمینه گفت این فرمان اجرایی به مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، اختیار میدهد با مشورت استیون منوشین، وزیر خزانهداری، داراییهای کارمندان دیوان کیفری بینالمللی را که در این تحقیقات نقش دارند در آمریکا توقیف کند.
همچنین امکان جلوگیری از ورود این افراد به خاک آمریکا نیز به پمپئو داده شده است.
اما روپرت کولویل، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد، در نشستی در ژنو، گفت: «استقلال دیوان کیفری بینالمللی و امکان فعالیت بهدور از دخالت آن باید تضمین شود تا بتواند درباره پروندهها بدون نفوذ، ترغیب، فشار، تهدید یا دخالت، مستقیم یا غیرمستقیم، از هر طرف و به هر دلیلی، تصمیمگیری کند.»
او در ادامه افزود: «قربانیان نقض آشکار حقوق بشر و نقض جدی قوانین بشردوستانه بینالمللی و خانوادههایشان حق برخورداری از غرامت و حقیقت را دارند.»
دیوان بینالمللی کیفری این فرمان اجرایی ترامپ را اقدامی «نپذیرفتنی» و دخالت در حاکمیت قانون» دانست و اعلام کرد این فرمان آخرین مرحله از مجموعه حملات «بیسابقه» علیه دیوان کیفری بینالمللی است.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این زمینه ابراز نگرانی کرد و «حمایت» اتحادیه اروپا از دیوان کیفری بینالمللی را اعلام کرد.
افغانستان عضو دیوان کیفری بینالمللی است، اگرچه کابل میگوید که هرگونه جنایت جنگی باید در دادگاه محلی رسیدگی شود. دولت آمریكا هیچگاه عضو این دادگاه نبوده است.
دولت ترامپ سال گذشته هم محدودیتهای مسافرتی و سایر مجازاتها را علیه كارمندان دیوان کیفری بینالمللی وضع كرده بود.