وزارت امور خارجه ایران: بیانیه سه کشور اروپایی تحریکآمیز و مخرب است
وزارت امورخارجه ایران در واکنش به بیانیه سه کشور اروپایی که تهران را مسئول حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان سعودی اعلام کرد، این بیانیه را «ادعایی غیرمسئولانه» خواند و گفت انتساب این حمله به جمهوری اسلامی اقدامی «تحریکآمیز و شدیدا مخرب» است.
در این بیانیه که روز سهشنبه دوم مهرماه در سایت وزارت امورخارجه منتشر شده آمده است: «جمهوری اسلامی ایران ضمن محکومیت شدید و رد ادعای غیرمسئولانه روسای سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان در ارتباط با حمله نیروهای مسلح دولت یمن به تاسیسات سعودی، تاکید می نماید وارد آوردن اتهام مسئولیت به یک دولت ثالث در خصوص حملهای که در جریان یک جنگ تمامعیار میان طرف سعودی و یمنی انجام شده و طرف یمنی رسما انجام آن را بر عهده گرفته است، به خودی خود یک اقدام تحریک آمیز و شدیدا مخرب است.»
ایران همچنین بیانیه این سه کشور اروپایی را «پیش از هرگونه تحقیقات و بدون ارائه هرگونه دلیل و مدرک» توصیف کرد.
حوثیهای یمن که از طرف ایران حمایت میشوند، مسئولیت حملات اخیر به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان سعودی را به عهده گرفتهاند. این در حالی است که آمریکا و برخی کشورهای اروپایی ایران را مسئول این حمله میدانند. مقامهای ایران هرگونه دست داشتن در این حملات را رد کردهاند.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه و بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا، در بیانیهای مشترک ضمن تاکید بر اینکه «ایران مسئول حملات به تاسیسات نفتی عربستان است»، گفتند که تهران باید مذاکرات جدیدی را برای برنامههای هستهای، امنیت منطقه و برنامههای موشک خود، بپذیرد.
این بیانیه پس از دیدار صدراعظم آلمان، رییس جمهوری فرانسه و نخست وزیر بریتانیا منتشر شد، دیداری که تاکید شد به منظور هماهنگی در مواضع این کشورها پیش از دیدار با روحانی و ترامپ در نیویورک برگزار شده است.
مرکل، مکرون و جانسون با اشاره به حملات به تاسیسات نفتی عربستان سعودی، در بیانیه مشترک خود تاکید کردند: «برای ما روشن است که ایران مسئول حملات به تاسیسات نفتی عربستان است.» آنها اعلام کردند که از تحقیقات بیشتر درباره این حمله برای روشن شدن جزئیات و ابعاد آن حمایت میکنند.
در بخش دیگری از بیانیه مشترک مقامهای اروپایی به لزوم مذاکرات جدید با ایران تاکید شده است.
آنها در بیانیه مشترک خود گفتند: «برای اطمینان از امنیت و ثبات منطقه، ما این باورمان را تکرار میکنیم که زمان آن رسیده ایران مذاکراتی را برای چارچوب دراز مدت برنامه هستهای خود و همچنین دیگر موضوعات مرتبط با امنیت منطقه، از جمله برنامه موشکی، بپذیرد.»
وزارت امور خارجه ایران در واکنش به این اظهارات آن را «نقض صریح متن و روح برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل» خواند و افزود: «توافق هسته ای ایران و ۱+۵ همانگونه که در عنوان آن نیز قید شده است، توافقی «جامع» است که به عنوان راه حلی نهایی برای بحران ساختگی در مورد برنامه هسته ای ایران مذاکره و نهایی شده است.»
وزارت امور خارجه در بخش دیگری از این بیانیه با اشاره به برنامه موشکی جمهوری اسلامی گفت این برنامه «براساس توان بومی، مبتنی بر سیاست بازدارندگی و متوازن با تهدیدات موجود بوده و اقدامات در خصوص توسعه آن کاملا مسئولانه و منطبق با قوانین و مقررات بینالمللی است».
مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر تاکید کردهاند که درباره برنامههای موشکی حاضر به گفتوگو و مذاکره نیستند. تهران همواره میگوید که تقویت توان موشکیاش صرفا جنبه «دفاعی» دارد و کشوری را تهدید نمیکند.