#کدام_آبان: کنایه میلیونی کاربران توییتر به فراموشی دفتر خامنهای
در نخستین سالگرد اعتراضات سراسری آبان ۱۳۹۸، هشتگ «کدام آبان» با بازدید میلیونی کاربران توییتر، برای یادآوری کشتار، سرکوب و بازداشت معترضان به رهبر و مقامهای دیگر جمهوری اسلامی مورد استفاده قرار گرفت.
کاربران توییتر این موج هشتگی را در آستانه ۲۴ آبانماه، زمان آغاز اعتراضات، با انتشار تصاویری از زنان، جوانان و کودکان کشتهشده با اسلحه ماموران امنیتی پلیس و سپاه پاسداران آغاز کرده و خواستار پاسخگویی حکومت درباره آن شدند.
استفاده از این هشتگ از آنجا آغاز شد که خواهر یکی از کشتهشدگان آبان در گفتوگویی با رادیو فردا از تماس تلفنی مقامی از دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، با خانوادهاش خبر داد که طی آن دلیل شکایت قضاییشان پرسیده شده بود. اما وقتی او شکایت را مربوط به کشته شدن برادرش در اعتراضات «آبان» اعلام کرد، مقام تماسگیرنده پرسید: «کدام آبان؟»
اکنون کاربران این پاسخ دو کلمهای مقام دفتر خامنهای را صدها هزار بار توییت کرده و کنایهوار برای مسئولان و مقامهای جمهوری اسلامی «اعتراضات آبان» را یادآوری کردهاند.
تصاویری از نیکتا اسفندانی دختر ۱۴ ساله، محسن محمدپور، کارگر ۱۷ ساله، محمد داستانخواه، دانشآموز ۱۶ ساله، پویا بختیاری، جوان ۲۷ ساله، و دهها نفر دیگر از کسانی که نامشان به عنوان کشتهشدگان این اعتراضات ثبتشده بارها در توییتر بازنشر و با متنهایی در رثای آنان همراه شده است.
کاربران زیادی نیز یادآور شدهاند پس از گذشت یک سال از کشتار معترضان، هنوز از تعداد دقیق کشتهها و سایر جزئیات خبری اعلام نمیشود.
همان آبانی که...
علی نانوایی، که خود از دانشجویان محکوم این اعتراضات است، در ادامه هشتگ کدام آبان نوشت: «همان آبانی که مستضعفین را چنان زدید که معنایش عوض شد.»
زهرا رحیمی خامنه، مدیر جمعیت خیریه «امام علی»، نیز به این موج توییتری پیوسته و به بیانیه این تشکل درباره اعتراضات اشاره کرده که در آن درباره «ریختن خونهای بیگناه » هشدار داده بود و سپس این تشکل با «پروندهسازی» مواجه شد.
لیلا حسینزاده، فعال دانشجویی و زندانی سیاسی سابق، شلیک ماموران امنیتی به مردم را یادآوری کرد و نوشت: «همان آبانی که نگران تموم شدن تیرهاتون بودید که نگران تعرض به نیروهای نظامیتون بودید که به موتورسوارهاتون گفتید فرار کنند...»
اسماعیل بخشی، فعال کارگری، نوشته: «همان آبانی که با خون محسن [محمدپور] گرم شد.»
بر اساس گزارشهای رسمی و اظهارات مقامهای حکومت ایران، در اعتراضات آبان بیش از ۲۰۰ نفر کشته و حدود ۱۰ هزار نفر بازداشت شدند. خبرگزاری رویترز شمار کشتهها را ۱۵۰۰ نفر گزارش کرده و عفو بینالملل هم گفته دستکم هویت بیش از سیصد نفر از کشتهها را شناسایی کرده است.
کاربری به نام فرزانه ابراهیمزاده هم به عمق تاثیر سرکوب و کشتار آبان پرداخت: «و ما دیگر آدمهای قبل نشدیم.»
موج توییتهای میلیونی
حساب توییتری «ما شهروندان دیجیتال» که در زمینه بررسی بازتاب تحولات در رسانههای اجتماعی فعالیت میکند، جمعه ۲۳ آبانماه نوشت هشتگ «#کدام_آبان» تا آن روز ۱۵۹ میلیونبار دیده شده و در ۱۱۰ هزار توییت و ریتوییت مورد استفاده قرار گرفته است.
اکنون نیز آمار توییتر نشان میدهد در هر ساعت دستکم هزار توییت با این هشتگ منتشر میشود.
شهروندان این موج توییتری را با هشتگی دیگر به نام «آبان ادامه دارد» همراه کردهاند تا از عدم فراموشی و تلاش مداوم برای پاسخگو کردن مقامها خبر دهند.
تلاش صداوسیما برای مصادره هشتگ
انتشار گسترده این هشتگ با واکنش صداوسیمای جمهوری اسلامی و تلاش برای مصادره آن همراه شد.
بخش خبری ۲۰:۳۰ شامگاه شنبه گزارش ویدیویی منتشر کرد و در آن با اشاره به این هشتگ، آن را مربوط به تعداد اندکی کاربر دانست که «علیه آمریکا» و ضد وابستگی به آن توییت کرده بودند.
این اقدام نیز با واکنش کاربرانی مواجه شد که آن را «وقاحت» خواندند.
ریحانه طباطبایی، روزنامهنگار، با انتشار این گزارش صداوسیما نوشت: «خبرنگار-بازجو آمنهسادات ذبیحپور از کدام آبان میگوید، صداوسیمای حقیر که هشتگ ما را با توییتهای ارتش سایبریشان معطوف به آبان چهل سال پیش کرده است.»