گسترش اعتراضها در شهرهای ایران؛ کشتهشدن بیش از ۱۰ معترض
در دومین روز از اعتراضهای عمومی به افزایش شبانه قیمت بنزین در ایران که روز جمعه از شهرهای استان خوزستان و کرمان آغاز شد، مردم در سایر شهرستانها و مراکز استانها به خیابانها آمدند و علیه مسئولان شعار دادند.
تا زمان تنظیم این خبر، در روز شنبه ۲۵ آبانماه، گزارشهایی از کشتهشدن بیش از ده معترض در شهرهای خرمشهر، بهبهان، کرج، مریوان و جوانرود منتشر شده است. شامگاه جمعه نیز یک نفر از شهروندان معترض در سیرجان با شلیک ماموران امنیتی کشته شد.
بر اساس گزارشهایی که در رسانههای اجتماعی منتشر شده است، در ادامه اعتراضهای شب گذشته، روز شنبه ۲۵ آبانماه علاوهبر تهران، مردم در شهرهای اصفهان، یزد، مشهد، شیراز، گرگان، ارومیه، سیرجان، اهواز، زاهدان، اسلامشهر، بهبهان، ورامین و تعدادی دیگر از شهرهای ایران برخی خیابانها و جادهها را مسدود کرده و شعارهایی علیه رهبر، رییس جمهوری و سایر مسئولان کشور سر دادند. این گزارشها همچنین از برخورد نیروهای امنیتی و انتظامی با معترضان خبر میدهند.
در تهران، مناطق شرقی شهر شاهد ترافیک سنگین، مسدود شدن خیابانها و آتش زدن سطلهای زباله از سوی معترضان بود. همزمان، در برخی مناطق نیز گزارشهایی از درگیری میان ماموران امنیتی و معترضان منتشر شد.
در شهرهایی از جمله اصفهان، شیراز، اسلامشهر و همچنین در منطقه تهرانپارس تهران تصاویری از آتش زدهشدن ساختمانهای بانکی و خودروهای پلیس و پایین کشیدن بنرها و تابلوهای دولتی منتشر شده است. دسترسی به اینترنت نیز از عصر جمعه به صورت شدیدی در مناطق مختلف ایران مختل شده است. همچنین تصاویری از اصابت به گلوله به چندین معترض در اصفهان و شیراز منتشر شده است.
مردم معترض در این تظاهرات با اعتراض به سیاستهای جمهوری اسلامی شعارهایی ازجمله «توپ تانک فشفشه، آخوند باید گم بشه»، «مرگ بر دیکتاتور»، «ما دیگه خسته شدیم»، «برادر ارتشی چرا برادرکشی»، «رضاشاه، روحت شاد»، «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران»، «پول نفت گم شده، خرج فلسطین شده»، «اسلامو پله کردند، مردمو ذله کردند» و... سر دادند.
همزمان با گسترش اعتراضها، «شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا» که پیشتر تصمیم به افزایش قیمت بنزین گرفته بود، روز شنبه با تشکیل جلسهای با حضور سایر مسئولان دولتی بدون هیچگونه تغییر یا اصلاح این سیاست، بر ادامه آن و همکاری سازمانهای دولتی در پشتیبانی از این اقدام تاکید کرد.
از سوی دیگر، برخی نمایندگان مجلس نسبت به شیوه اعلام و عدم اطلاع از این تصمیم انتقاد کردند.
در حالی که محمود صادقی، نماینده تهران، عدم «تدریجی» بودن افزایش قیمت بر اساس قانون هدفمند کردن یارانهها را مورد انتقاد قرار داده، پروانه سلحشوری، دیگر نماینده این شهر، در صفحه توئیتر خود نوشته «مدتهاست مجلس در راس امور نیست.»
این نماینده مجلس همچنین با انتقاد از تصمیم جلسه سران قوا، اضافه کرده: «همین یک رکن دموکراسی نیمبند را داشتیم که فاتحه آن هم خوانده شد.» برخی نمایندگان نیز از تدوین یک طرح دو فوریتی برای توقف این تصمیم خبر دادند.
رسانههای دولتی و نزدیک به حکومت نیز ضمن اشاره به هماهنگی قوای سهگانه از آن به عنوان تصمیم همه ارکان نظام حمایت کردهاند.
با این حال، لطفالله صافی گلپایگانی و محمد علوی گرگانی، دوتن از مراجع نزدیک به حکومت خواستار بازنگری در این تصمیم و ورود مجلس به آن شدهاند.
از سویی نیز، روابط عمومی مجمع تشخیص مصلحت نظام در اطلاعیهای ضمن رد مسئولیت خود در این تصمیم سران قوا نوشته در جلسات این نهاد «هیچ بحثی درباره گران شدن بنزین مطرح نبوده است.»