گسترش مرگ مشکوک پرندگان به چهار استان ایران
در حالی که بحران مرگومیر پرندگان در تالاب میانکاله مازندران هنوز پایان نیافته، رسانههای ایران از مرگ مشکوک پرندگان در دیگر استانهای این کشور، شامل خراسان شمالی، گلستان و قم خبر دادهاند.
خبرگزاری ایسنا، روز پنجشنبه ۱۷ بهمن، از مرگومیر پرندگان در قم در روزهای اخیر خبر داد.
ایسنا با تاکید بر نگرانی مردم این شهر از احتمال «شیوع بیماریهای خطرناک»، نوشت که پرندگان تلفشده، بر اساس مشاهدات میدانی، قمری و کلاغ بودهاند.
پیشتر نیز خبرگزاری ایرنا در خبری با عنوان «تلفات پرندگان مهاجر به گلستان رسید»، به نقل از محسن عبدالوند، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی گلستان، از مرگ گونههایی از پرندگان مهاجر از جمله فلامینگو و چنگر در خلیج گرگان، در محدوده شهرستان بندرگز، خبر داده بود.
همچنین محمدمهدی احمدی، مدیرکل دامپزشکی خراسان شمالی، تلفات گسترده سارها در بجنورد را تایید کرد و گفت: «مرگ دستجمعی تعدادی از سارها در بجنورد به دلیل بیماریهای نیوکاسل و آنفولانزای فوق حاد پرندگان نبوده است.»
محمد خالقی، رییس اداره حفاظت محیط زیست بجنورد، پرندگان تلفشده در این شهر را «توکای گلوسیاه» معرفی کرده است.
گسترش پدیده تلف شدن پرندگان در مناطق مختلف ایران در حالی است که به گفته اسکندر امیدنیا، معاون آموزشی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، تلفات پرندگان وحشی در تالاب بینالمللی میانکاله همچنان ادامه دارد.
پیشتر، پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیط زیست نوشت که در جلسه مشترک این سازمان و دامپزشکی درباره تلفات میانکاله، «بر ممنوعیت شکار پرندگان در دو استان مازندران و گلستان تاکید و توصیه شد که هموطنان در این دو استان از خرید، فروش و مصرف پرندگان وحشی خودداری کنند».
با این حال، خبرگزاری ایرنا به نقل از خبرنگار خود که از بازار فروش لاشه پرندگان در شهر فریدونکنار بازدید کرده خبر دادکه نه تنها این بازار بسته نشده «بلکه گویا مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله تقاضا برای خوردن مهمانان زمستانگذر را بیشتر کرده و بازار پرندهفروشی این شهر را رونق بخشیده است».
به نوشته ایرنا، مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران و فرماندار شهرستان فریدونکنار نیز در این زمینه از ارائه پاسخ خودداری کردند.
حسینعلی ابراهیمی، مدیرکل محیط زیست مازندران با تاکید بر اینکه مرگ پرندگان مهاجر همچنان ادامه دارد، گفته است: «اکنون مازندران در شرایط حساس و پرخطری قرار دارد و تا مشخص نشدن دقیق علت مرگ دستجمعی پرندگان در میانکاله نباید هیچگونه شکار و فروش پرنده در استان انجام شود.»
مسئولان سازمان دامپزشکی علت مرگ بیش از ۱۲ هزار پرنده مهاجر و وحشی در تالاب میانکاله را سم طبیعی و ابتلا به بوتولیسم عنوان کردهاند.
اما برخی کارشناسان و فعالان حوزه محیط زیست از نبود شفافیت در اطلاعرسانی از سوی مقامهای دولت در این زمینه انتقاد کرده و اعلام بوتولیسم به عنوان علت این بحران محیط زیستی را نادرست دانستهاند.