یک فعال مدنی: فیفا مقصر خودکشی دختر آبی است
مریم شجاعی، فعال مدنی و خواهر مسعود شجاعی کاپیتان تیم ملی فوتبال ایران، فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) را در مرگ سحر خدایاری مقصر دانست.
شجاعی در مصاحبه با روزنامه بریتانیایی «ساندی تایمز» گفت: «اگر فیفا قوانین ضد تبعیض جنسیتی خودش را جدیتر میگرفت، و اگر زودتر در این مورد کاری کرده بود، این اتفاق برای سحر نمیافتاد. این خیلی غمانگیز است. ناراحتکنندهتر از همه این است که این اتفاق قابل پیشگیری بود.»
این فعال مدنی که پیش از این در مسابقههای بینالمللی تیم فوتبال ایران دست به اقدامات اعتراضی زده است، گفت که از ماه مارس سال جاری وقتی سحر دستگیر شد، هشت نامه به فیفا فرستاده است و از آنها خواسته بود تا ایران را وادار به لغو ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها کند.
تابستان امسال شجاعی به اعضای ارشد فیفا در مقر این سازمان در زوریخ عریضهای با امضای ۲۰۰ هزار نفر با همین مضمون تقدیم کرد.
او در همین زمینه به ساندی تایمز گفت: «هیچکس موضوع را جدی نگرفت.»
فیفا به ساندی تایمز گفته است در تمام این مدت در تلاش بوده مقامهای فوتبالی و حکومت ایران را قانع کند، اجازه ورود زنان به ورزشگاهها در این کشور را صادر کنند.
نمایندگان فیفا قرار است در هفته جاری برای ادامه مذاکرهها در این مورد به ایران سفر کنند.
پس از مرگ سحر خدایاری در رسانههای اجتماعی موجی از درخواستها برای لغو فوری ممنوعیت ورود بانوان به ورزشگاهها در ایران با هشتگ «دختر آبی» به راه افتاد؛ این هشتگ اشاره به رنگ پیراهن بازیکنان باشگاه استقلال تهران، تیم مورد علاقه سحر دارد.
ساندی تایمز در گزارشش مینویسد جامعه جهانی فوتبال در مقابل خودسوزی دختر آبی سکوت اختیار کرده است.
با این حال تعدادی از شخصیتهای مهم ورزشی، از جمله گری لینهکر، کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال انگلستان و برخی زنان فوتبالیست نامدار در توییتر برای مرگ سحر ابراز همدردی کردند.
با وجود ممنوعیتها، زنان ایرانی دهههاست تلاش میکنند به تماشای مسابقات ورزشی در این کشور بروند. با ظهور رسانههای اجتماعی این تلاشها علنیتر شده و در نتیجه خطرات این کار هم بیشتر شده است.
گلناز اسفندیاری، خبرنگار و تحلیلگر رادیو اروپای آزاد میگوید: «در میان روشنفکران طبقه متوسط این یک مساله بزرگ است. همه از این بابت خشمگیناند. حتی افرادی که قبلا چیزی نمیگفتند به حرف آمدهاند و خواستار لغو فوری ممنوعیتها شدهاند. اکنون فیفا به طور فزایندهای تحت فشار خواهد بود تا کاری بکند. تحریم تیم ملی ایران میتواند باعث ناآرامی در این کشور شود.»
مازیار بهاری، مستندساز و خبرنگار ایرانی، هم در این باره میگوید: «آنها (مقامهای ایرانی) میدانند اگر زنان را به ورزشگاهها راه ندهند، ممکن است ایران از بازیهای بینالمللی محروم شود. این ضرر بزرگی برای دولت ایران خواهد بود. تماشای فوتبال یکی از معدود اشکال مجاز تفریح و سرگرمی در ایران است. فوتبال باعث برانگیختن احساسات ملی مردم میشود و آنها را پشت دولت متحد میکند.»
فیفا به ساندی تایمز گفته با مقامهای فوتبالی ایران در حال رایزنی است تا اطمینان حاصل کند زنان از مهرماه سال جاری و همزمان با شروع مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ در ورزشگاهها حضور پیدا میکنند.
به گفته فیفا، واکنش فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران به این درخواست مثبت بوده و این سازمان پیشتر «تایید کرده زنان اجازه خواهند داشت برای تماشای مسابقات انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر به ورزشگاه بروند».
ایران در نخستین دیدار خود در روز ۱۸ مهرماه در ورزشگاه آزادی به مصاف کامبوج خواهد رفت.
ساندی تایمز در انتها مینویسد سوال اینجاست که آیا رهبران مذهبی جمهوری اسلامی به دنبال فشارها پس از مرگ سحر خدایاری اجازه حضور زنان در ورزشگاهها را خواهند داد یا نه.