تظاهرات برهنه مقابل دفتر فیسبوک در اعتراض به سانسور برهنگی
گروهی از معترضان به قوانین فیسبوک و اینستاگرام در رابطه با سانسور نوک پستان زنان در این دو رسانه اجتماعی، روز یکشنبه ۱۲ خرداد برهنه جلوی یکی از دفاتر اصلی فیسبوک در نیویورک دراز کشیدند.
این حرکت اعتراضی را اسپنسر تانیک (Spencer Tunick) و مرکز ملی ضد سانسور (National Coalition Against Censorship یا NCAC) برنامهریزی کرده بود و هشتگ WeTheNipple# برای آن انتخاب شده بود.
در بین بیش از صد نفری که برهنه و با هدف تغییر سیاستهای سانسور فیسبوک مقابل دفتر این شرکت تجمع کردند، مردان و زنانی دیده میشدند که با برچسبهایی که تصویر نوک پستان مردانه داشتند، اعتراض خود را بیان میکردند.
تصاویر برچسبهای معترضان را افراد مشهور و عکاسهایی همچون اندی کوهن (Andy Cohen)، اندرس سرانو (Andres Serrano)، آدام گلدبرگ (Adam Goldberg)، چاد اسمیت (Chad Smith) درامر گروه Red Hot Chili Peppers و خود آقای تانیک برای این اعتراض اهدا کرده بودند.
فعالان سازماندهنده این اعتراض معتقدند که سیاستهای فیسبوک در وبسایت و اپلیکیشنهای زیرمجموعهاش در قبال ممنوعیت انتشار بعضی تصاویر حاوی نوک پستان زنانه، به هنرمندان این عرصه و کاربرانی که به دنبال هویت جنسی خود هستند لطمه میزند.
آقای تانیک شهرت خود را به خاطر عکاسی از مدلهای برهنه به دست آورده و از سال ۲۰۱۴ که فیسبوک صفحه او را بست، مشغول مبارزه با سیاستهای مشابه است.
او پیش از این در سال ۲۰۰۷ هم اعتراض مشابهی را سازماندهی کرده بود. گروهی از داوطلبان در آن سال به صورت برهنه در چارچوب کمپینی در مقابله با گرمایش زمین در یکی از یخچالهای آلپ ایستادند.
مرکز ملی ضد سانسور با فرستادن نامهای به فیسبوک که امضای بیش از ۲۵۰ گروه پای آن بود، این شرکت و اینستاگرام را که از زیرمجموعههای آن است، به تصویب سیاستی شبیه سیاست یوتیوب که حدود یک دهه پیش در قبال اجازه انتشار برخی تصاویر برهنه هنری برقرار شد، تشویق کردند.
به گفته NCAC ممنوعیت انتشار برهنگی میتواند مانع کار بسیاری از هنرمندان این عرصه شود. به علاوه هنرمندانی که تنها از بدن خود یا بدن گروهی از همفکران خود در کارهایشان استفاده میکنند هم از این قوانین صدمه میبینند. موزهها و گالریهای زیادی نیز هستند که حتی تبلیغ برهنگی در آنها محدود یا ممنوع است.
کاربران فیسبوک و اینستاگرام پیش از این در سال ۲۰۱۵ هم سیاستهای یاد شده این دو بستر را به چالش کشیدهاند و در قبال ممنوعیت انتشار نوک پستان زنانه، فیسبوک را مورد سوال قرار دادهاند.
فیسبوک هیچگاه پاسخی رسمی به این سوالات نداده، اما گاهی برخی قوانین خود را برای نمایش بعضی تصاویر مرتبط مانند تصویر شیر دادن زنان به نوزاد و تصاویری که زخمهای پستانی را نشان دهند، تغییر داده است.
فعلا تصاویر و عکسهای مربوط به این اعتراض در مقابل دفتر فیسبوک در نیویورک در اینستاگرام حذف نشدهاند.
آقای تانیک در توضیحی که پای ویدیوی مربوط به این اعتراض در اینستاگرام منتشر کرده نوشته: «هیچ دلیل موجهی برای فیسبوک یا اینستاگرام وجود ندارد که این ویدیو را سانسور یا هشتگهای آن را محدود کند.»
*عکس از Stephanie Keith - منبع گتی و گاردین