سفر بیبازگشت به مریخ؛ پروژهای که ورشکست شد
مارس وان، شرکتی که قصد داشت مسافرانی را در قالب سفری بدون بازگشت به مریخ ارسال کند، اعلام ورشکستگی کرد. بر اساس طرح خیالانگیز این شرکت که پیش از این بارها از سوی افراد و مجموعههای مختلف زیر سوال برده شده بود، قرار بود تا ۱۰۰ مسافر زمینی پس از فراهم شدن زیرساختهای لازم، ادامه حیات خود را تا زمان مرگ در مریخ بگذرانند.
ورشکستگی این مجموعه چندان غافلگیر کننده به حساب نمیآید، چرا که تاکنون رسانههای متعددی با انجام بررسیهای فنی و کلی، احتمال میدادند وعدههای مدیران مارس وان بدون برنامه اجرایی ارائه میشود و کل طرح این پروژه صرفا نوعی کلاهبرداری است.
خبر ورشکستگی این شرکت اولین بار به لطف یکی از کاربران وبسایت رِدیت افشا شد. اعلامیه مربوط به این ورشکستگی در تاریخ ۲۵ دی (۱۵ ژانویه) از سوی دادگاهی در شهر بازل سوئیس منتشر شده است؛ جایی که مقر اصلی شرکت تجاری این پروژه به حساب میآید.
آنچه که مارس وان ادعا میکرد قرار است آن را به سرانجام برساند کاری فوقالعاده دشوار بود. فرستادن انسانها به مریخ، مراقبت از آنها در طول یک سفر طولانی و خطرناک، فرود آوردن آنها در خاک این سیاره و سپس فراهم کردن شرایط لازم برای داشتن زندگی پایدار، مواردی بودند که این شرکت آن را فرایندی معمول تعریف میکرد، در حالی که اصلا معمول نبود.
مارس وان میگفت برای تامین بخشی از هزینههای پروژه میخواهد با ساخت برنامهای تلویزیونی و نمایش زندگی افراد منتخبی که برای این سفر برگزیده شدهاند، درآمد کسب کند. در بین فهرست ۱۰۰ نفرهای که برای این سفر بدون بازگشت انتخاب شده بودند، نام سه ایرانی نیز به چشم میخورد. الهه نوری، سعید قندهاری و صادق مدرسی، ایرانیانی بودند که قرار بود در سالهای آینده با اعزام به مریخ، باقی زندگی خود را در این سیاره ادامه دهند.
دو دانشجوی دانشگاه امآیتی در سال ۲۰۱۴ با انجام تحقیقاتی نشان دادند که بشر هنوز فناوری لازم برای انجام کامل چنین طرحی را در اختیار ندارد و این پروژه بسیار بیش از آنکه مارس وان ادعا کرده نیازمند پول و قطعات یدکی است.
یکی از مدیران این مجموعه میگوید موضوع ورشکستگی مربوط به شرکت تجاری این طرح است که در سوئیس مستقر بود و بنیاد غیر انتفاعی مارس وان که در هلند قرار دارد، کماکان مشغول است تا با یک سرمایهگذار برای پیشبرد پروژه مذاکره کند.