چند راهکار ساده برای آنکه کمتر به محیط زیست آسیب بزنیم
محافظ طبیعت و محیط زیست بودن پیش از هر چیز به معنی آگاه بودن به شرایط بحرانی محیطی است که در آن زندگی میکنیم. باید تلاش کنیم جامعهای که این وضعیت را به وجود آورده را تغییر دهیم. برای تغییر، اولین کار توجه و فکر کردن به رابطه انسان با طبیعت و محیط اطرافش است. محافظ طبیعت و محیط زیست بودن به این معنا نیست که از ابتدا بدانیم چه کارهایی باید انجام دهیم اما به این معنا است که حداقل تلاش کنیم نسبت به محیط زندگیمان و تاثیراتی که روی آن میگذاریم حساس و آگاه باشیم و بیاموزیم چه کارهایی در راستای این حساسیت میتوان انجام داد. محافظ محیط زیست بودن مانند مبارزه است، مبارزه با عادتهای اشتباه روزمره. اشتباهاتی که میتواند هستی ما بر روی زمین را تهدید کند. ما با کارهای ساده روزمره میتوانیم عادتهای جدیدی را وارد زندگی خود کنیم و به کودکانمان آموزش دهیم نسبت به محیط اطراف خود حساس و مسئولیتپذیر باشند. در این یادداشت چند نکتهای را مرور میکنیم که قرار دادن آنها در برنامه روزانه تاثیر زیادی بر محیط زیست خواهد داشت.
مصرف انرژی را پایین بیاوریم
ساکنان ایران در سرزمین انرژیهای طبیعی زندگی میکنند و هزینه پرداخت انرژی در ایران نسبت به سایر جهان رقم بسیار پایینی است. شهرها و خانههایی که گاز و برق دارند بدون دغدغه و دقت از انرژی استفاده میکنند. مصرف انرژی تنها به هزینهای که پرداخت میکنیم برنمیگردد بلکه تاثیر مستقیم بر محیط زیست ما دارد. زمین را گرم میکند و موجب آلودگی هوا میشود. برای گرم شدن در زمستان به جای روشن گذاشتن مدام وسایل گرمایشی بهتر است لباس گرمتر بپوشیم و انرژی کمتری مصرف کنیم. برای تعدیل هوای خانه بهجای باز کردن پنجرهها، شوفاژها را خاموش کنیم. همچنین هنگام خروج از خانه وسایل گرمایشی و سرمایشی را خاموش کنیم.
مصرف آب را پایین بیاوریم
ما در ایران با بحران جدی آب روبهرو هستیم. باید پایین آوردن مصرف آب را از خانه خود شروع کنیم. اگر با این جمله که دیگران رعایت نمیکنند چرا ما باید رعایت کنیم خود را آسوده کنیم در واقع به جای حل کردن مساله صورت مساله را پاک کردهایم. راههای سادهای برای صرفهجویی در مصرف آب است، مانند کوتاه کردن حمامهای طولانی، باز نگذاشتن طولانی شیر آب هنگام ظرف شستن، مسواک زدن و یا شستوشوی دست و صورت و یا آب ندادن باغچه و شستوشوی حیاط و خیابان با آب شهری. اگر به مصرف آب حساس باشید متوجه میشوید در بسیاری موارد میشود از مصرف بیهوده آب جلوگیری کرد.
توجه به زبالهها
زبالهها به راحتی محیط زندگی ما را مسموم میکنند. مصرف مداوم پلاستیک خطر بزرگی برای محیط زیست دارد. مصرف پلاستیک را پایین بیاورید زیرا پلاستیک در طبیعت بازیافت نمیشود. زبالهها، کیسه، پاکت مواد خوراکی، لیوانهای یکبار مصرف و مواد پلاستیکی را در طبیعت و سطح شهر رها نکنیم.
استفاده از وسایل نقلیه عمومی
در شهرهای بزرگ ایران استفاده از وسایل نقلیه عمومی کار آسانی نیست. نامناسب بودن سرویسدهی و کمبود وسایل نقلیه عمومی نسبت به ازدحام جمعیت، ترافیک، کمبود خطوط مترو و اتوبوس و دهها دلیل دیگر باعث میشود بسیاری از مردم برای تردد اتومبیل شخصی یا تاکسی را ترجیح بدهند. اما اگر همین روزها خودمان تصمیم نگیریم فکری به حال خودمان و هوایی که در آن نفس میکشیم بکنیم، بهزودی در شهرهای بزرگ هوایی برای ما و فرزندانمان نخواهد بود. آلودگی هوا به جز اثرات مخرب محیط زیست، بر سلامت انسانها و شیوع بیماریها تاثیر بسزایی دارد.
خریدهای خود را مدیریت کنیم
گفته میشود خرید کردن حس خوشایندی به همراه دارد، به همین دلیل خیلی از وقتها وسایلی میخریم که واقعا به آنها نیاز نداریم. مصرفگرایی از عوامل بزرگ صدمه به محیط زیست است. تصمیم بگیریم تا جایی که امکان دارد برای مبارزه با مصرف گرایی و برای داشتن محیط سالمتر از خرید بیرویه و خارج از نیازمان اجتناب کنیم.
محصولات فصلی استفاده کنیم
در هنگام خرید مواد غذایی تا حد امکان از محصولات فصلی و محصولات شهر محل زندگیتان استفاده کنید. این روش تاثیر زیادی در مصرف انرژی دارد. زیرا حمل و نقل مواد غذایی و انبارداری و نگهداری طولانیمدت آنها نیاز به مصرف بالای انرژی دارد. از سوی دیگر استفاده از محصولات تازه به سلامتی شما کمک میکند.