شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

روحانی: مشکلات مربوط‌به همه‌ی نظام است، نه دولت دوازدهم

 

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران ضمن اشاره به ضرورت دست‌به‌دست هم دادن برای رفع مشکلات کشور در این مرحله، مشکلات پیش روی دولت آینده‌ی خود را نه تنها مشکلات دولت دوازدهم، که مشکلات همه، ازجمله نظام، کشور و ملت می‌داند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی صبح یکشنبه، ۱۱ تیرماه در همایش سراسری قوه‌‌ی قضائیه که در سالن اجلاس سران در تهران برگزار شد، در ابتدای سخنان خود، ضمن تقدیر از آیت‌الله محمد بهشتی به‌عنوان معمار قانون اساسی و قوه‌ی قضائیه‌ی جمهوری اسلامی و بیان خاطراتی از او، به توهین‌هایی که در سال ۱۳۵۸ به او می‌شد، اشاره کرد و گفت: «شهید بهشتی صبر کرد و سعه‌ی صدر از خود نشان داد و به ما آموخت که هرچیزی را برای انقلاب و استحکام نظاممان به راحتی تحمل کنیم».

روحانی این سخنان را درحالی گفته است که خود نیز در هفته‌های گذشته، با شعارها و توهین‌های بسیاری ازسوی گروه‌های تندرو، روبرو شده است؛ از آن جمله می‌توان به شعارهای تند علیه او در راه‌پیمایی روز قدس اشاره کرد.

 

  • بدخواهان هر روز داستانی می‌سازند و از هر داستانی، سریال

رئیس‌جمهوری در ادامه‌ی سخنان خود، سه دوره از مشکلات دوران انقلاب را «سال‌های اول انقلاب که گروهک‌ها تلاش می‌کردند نگذارند انقلاب استقرار پیدا کند»، «جنگ هشت‌ساله با عراق» و «فشار و تحریم‌های ۱۰ساله» برشمرد و گفت که برای رفع آثار جنگ و تحریم، امروز باید همه دست‌به‌دست هم بدهیم و نگذاریم توطئه‌ی دیگران کارگر بیفتد و «تا پایان قرن و ورود به قرن جدید، تا حد زیادی مشکلات گذشته را جبران و حل و فصل کنیم».

رئیس‌جمهوری با اشاره به اینکه «حل برخی از مشکلات، مورد خواست بدخواهان و دشمنان انقلاب نیست»، افزود: «آنها هر روز داستانی را برای ما می‌سازند و برای اینکه ذهن و فکر ما از مسائل اصلی جدا شود و ما به مسائل فرعی مشغول شویم، از هر داستانی سریالی برای ما تولید می کنند؛ سریالی پشت سریالی دیگر».

 

  • آنها که امروز از رکود حرف می‌زنند، سال ۹۱ کجا بودند؟

روحانی با یادآوری وضعیت رکود به‌گفته‌ی او «بی‌نظیر» در آغاز دولت یازدهم، گفت: «امروز بعضی‌ها از رکود حرف می‌زنند؛ اشکال ندارد، آن روز کجا بودند؟ سال ۹۱ که رشد منفی ۸/۶ داشتیم، چطور از بیان شریفشان، از روزنامه‌ها، از سایت‌ها و از رسانه‌ی ملی کمتر کلمه‌ی رکود می‌شنیدیم. حالا که از رکود عبور کردیم، حال که رشد اقتصادی سال ۹۵ ما طبق اعلام مرکز آمار به اضافه ۳/۸ و براساس اعلام بانک مرکزی به اضافه ۵/۱۲ شده است، تازه عده‌ای کلمه‌ی رکود را یاد گرفته‌اند که ادا بفرمایند».

 

  • همه باید از انتخابات خوشحال باشیم/ مشکلات، مشکل همه است، نه دولت دوازدهم

رئیس‌جمهوری با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶، آن را «پیروزی در یک آزمایش بزرگ» و همه، ازجمله قضات، مسؤولان امور قضایی، شورای نگهبان، دولت، مردم، دانشگاه و حوزه را در آن شریک دانست و گفت: «همه باید خوشحال باشیم».

او انتخابات را درمجموع، پرشور، بانشاط و کم‌حاشیه دانست و افزود: «ولی نزاع و دعوایی نبود؛ فحاشی نکردند و هرفردی به‌نفع کاندیدای مورد نظر خود شعار داد. این همه اجتماعات بزرگ ۱۰هزار نفری و ۲۰ هزار نفری در سراسر کشور با حضور جوانان و دختر و پسر برگزار شد، ولی هیچ‌کس هنجارشکنی نکرد».

روحانی این مسأله را نشانه‌ی «قدرت ایمان و هوشیاری و پیشرفت جوانان دانست و گفت که این «یعنی انقلاب دارد به سن چهل‌سالگی می‌رسد. الان سال ۸۴ و ۸۸ و ۷۸ نیست؛ سال ۹۶ است و نشان دادیم که به چهل سالگی رسیدیم».

رئیس‌جمهوری بازخوانی رقابت انتخاباتی را در شرایط بعد از انتخابات، دور از عقل سلیم دانست و گفت: رقابت برای دوران انتخاباتی است. حالا هر انتخاباتی هم ممکن است نقصی و ایرادی داشته باشد؛ هیچ‌کدام از ما معصوم نیستیم».

روحانی مشکلات پیش روی دولت آینده‌ی خود را نه فقط مشکلات دولت دوازدهم، که مشکلات همه، ازجمله نظام، کشور و ملت دانست و گفت: «اگر ما مشکل زیست‌محیطی داشتیم، اگر گردوغبار زندگی عادی مردم را فلج کرد، اگر هوای آلوده سلامت مردم را تهدید کرد و اگر کمبود آب زندگی مردم را در فشار قرار داد، اگر بیکاری به خانواه‌ها فشار وارد کرد و اگر فقر و مشکلات اقتصادی معیشت مردم را دچار مشکل کرد، مشکلات دولت است یا ملت و نظام؟ مشکلات همه است».

 

  • قوه‌ی قضائیه به اقتصاد و سرمایه‌گذاری امنیت بدهد/ استقلال قوا به‌معنای دیوارکشیدن نیست

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، مهم‌ترین وظیفه‌ی قوه‌ی قضائیه را اجرای عدالت را دانست و با اشاره به اینکه «جمله‌ی قبلی عدلیه شاید پرمعناتر بود»، افزود: «ما دارای کشوری هستیم که قوه‌ی قضائیه‌ی ما می‌تواند به کشور امنیت کافی برای اقتصاد و سرمایه‌گذاری و رونق اقتصاد بدهد». او در بخش دیگری از سخنذانی خود نیز با تأکید بر اینکه مشکل اقتصاد، یک مشکل بزرگ در کشور است، گفت: «قوه‌ی قضائیه می‌تواند در اقتصاد، محیط زیست و آب به ما کمک کند».

روحانی با اشاره به وظیفه‌ی رئیس‌جمهوری در مورد اجرای قانون اساسی، قوه‌ی قضائیه است و اصول مربوط به آن را بخشی از قانون اساسی دانست که اگر در اجرای اصلی نقصی ببیند، باید به صحنه بیاید و درکنار آن قوه قرار بگیرد.

حسن روحانی با اشاره به تلاش سه‌قوه در چهار سال گذشته برای در کنار هم قرار گرفتن، گفت: «ممکن است از همه‌ی انرژی حداکثر استفاده نشده باشد، اما هیچ‌وقت قوه‌ی مجریه دنبال تخریب قوه‌ی قضائیه و یا دیگر قوا نبوده و البته دیگر قوا هم دنبال تخریب قوه‌ی مجریه نبوده‌اند، اما باید کار بالاتری انجام دهیم».

 

همایش سراسری قوه‌‌ی قضائیه در سالن اجلاس سران در تهران

 

رئیس‌جمهوری با اشاره به بحث استقلال قوا، گفت: «مستقل به‌معنای دیوار کشیدن بین دو قوه نیست؛ به این معناست که قوه‌ی قضائیه مستقل است و قاضی برای انشا و فهم حکمش مستقل است. مستقلاً قانون را می‌فهمد و تفسیر و حکم صادر می‌کند، اما در عین حال، مستقل به این معنی نیست که همدیگر را کمک و یاری نکنیم و تعامل نداشته باشیم».

 

  • انقلابی بودن، یعنی منزوی کردن آمریکا / بهانه‌ها را از دست دشمن بگیریم

روحانی در مورد روش حل مسائل درسیاست داخلی و خارجی و مخصوصاً در بخش اقتصاد گفت: «اگر توانستیم در سیاست خارجی کاری کنیم که دشمنان و بدخواهان ما تنها بمانند، این بهتر است یا اینکه طوری رفتار کنیم که دیگران هم به کنار دشمن ما بروند؟ کدام بهتراست؟»

رئیس‌جمهوری در ادامه بهانه دست دشمن دادن را نادرست خواند و تأکید کرد: «ما دنبال صلح و ثبات درمنطقه و کوتاه‌کردن دست دشمن و گرفتن بهانه از دست دشمن هستیم»؛ او افزود «نباید بگذاریم آمریکا بسط ید پیدا کند و قدرتمند شوند» و ازطرفی، «نباید بهانه در اختیار آن‌ها قرار دهیم».

رئیس قوه‌ی مجریه، با اشاره به صحبت‌های آمریکا راجع‌به قطعنامه‌ی ۲۲۳۱  در رابطه با موشک‌های ایران در شورای امنیت سازمان ملل و عدم حمایت روسیه، چین و کشورهای اروپایی از آن، گفت: «ما اگر سیاست خارجی داشته باشیم که اگر آمریکا خواست در برابر ما بایستد، اروپا، چین و روس هم درکنارش باشند، بهتر است و یا اگر خواست روبروی ما بایستد، قدرت‌های دیگر آن را کمک نکنند و او را مورد سرزنش قرار دهند؟ ما می‌خواهیم اگر آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل حرفی می‌زند، دیگران آن را تأیید کنند یا اگر ادعایی کرد، ۱۴کشور دیگر، رأی منفی یا ممتنع بدهند؟»

روحانی در ادامه‌ی سخنان خود در مورد معنای «انقلابی بودن» گفت: «انقلابی بودن معنایش این است که آمریکا را منزوی کنیم؛ انقلابی بودن معنایش این است که با بیانی با دنیا حرف بزنیم که دنیا بتواند سخن ما را درک وقبول کند». او افزود که «حتی در زمینه‌های بسیار سخت، همچون حقوق بشر قادریم بهانه‌ها را از دست غربی‌ها بگیریم؛ یک موضوعی که سال‌هاست علیه ما توطئه می‌شود».

 

  • لااقل قانون و اسلام خودمان را اجرا کنیم/ قاضی و ضابط قضائی حزبی نباشند

رئیس‌جمهوری گفت که البته مسائل حقوق بشری را نه یک‌روزه، که باید قدم‌به‌قدم شود، اما «لااقل قانون و اسلام خودمان را اجرا کنیم».

او ازجمله موارد قانون و اسلام که باید اجرا شود، به ضرورت تناسب مجازات با جرم، نریختن آبروی مردم و احضار و دستگیر نکردن افراد بدون داشتن ادله‌ی کافی برای اتهام اشاره کرد و گفت: «اول باید ادله باشد، تا طرف را احضار کنیم نه اینکه طرف را احضار کنیم بعد ادله بیاوریم.»

روحانی برای رفتن به دستگاه قضایی، فداکاری، صبر و تحمل را ضروری دانست و گفت: «من چندبار بعد و قبل از انقلاب به قوه‌ی قضائیه دعوت شدم؛ ولی ترسیدم بروم. هیچ وقت جرأت نکردم وارد شوم».

روحانی با اشاره به اینکه «حکم محکومیت و برائت باید برای قاضی یکسان باشد»، افزود:  «بنده خدایی گفت که اصل برائت بیل به کمرش خورده است؛ ما که قبول نداریم؛ اصل برائت زنده و فعال است؛ ما دنبال این هستیم اصل برائت باشد، اگر ادله کافی از آن طرف پیدا شد، حرف دیگری است و به هر حال باید حکم قانون اجرا شود».

رئیس‌جمهوری همچنین با اشاره به ضرورت بی‌طرفی قضات گفت: «قاضی بی‌طرف یعنی جناح راست و چپ نداریم؛ کرد، ترک، بلوچ، فارس، عرب و ترکمن نداریم؛ شیعه وسنی نداریم، مسیحی و مسلمان نداریم. این قانون اساسی ماست. تمام افراد ملت در برابر قانون مساوی هستند، تساوی در برابر قانون».

روحانی همچنین با تأکید بر ضرورت حزبی نبودن ضابطان قضایی که معمولاً از وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی هستند، به وصیت‌نامه‌ی آیت‌الله خمینی اشاره کرد و گفت که در آن به صراحت آمده است: «ارتش و نیروی انتظامی در اصطلاح امروز سپاه و بسیج، همه‌ی اینها حق ورود در امور حزبی و دسته‌بندی‌های سیاسی ندارند».

 

  • تلاش برای شفافیت و مبارزه با فساد/رسانه ها از هر سه قوه انتقاد کنند

روحانی خطاب به دست‌اندرکاران قوه‌ی قضائیه گفت: «با هم و در کنار هم با فساد مبارزه کنیم. در کنار هم برای شفافیت تلاش کنیم. برای دولت الکترونیک تلاش کنیم. بگذاریم همه چیز شفاف در اختیار مردم باشد».

رئیس‌جمهوری با اشاره به ضرورت شفافیت و پاسخ‌گویی همه‌ی دستگاه‌ها در برابر مردم، گفت: «چرا قوه‌ی قضایه این کار را نکند؟ چرا رسانه‌ها به کمک همه‌ی ما از باب انتقاد سازنده پیش نیایند؟ چه قوه‌ی مجریه، چه مقننه و چه قضائیه، فرقی نمی‌کند».

 

  • همکاری بیشتر با قوه‌ی  قضائیه برای تنظیم لوایحی که مردم را خوشحال‌تر کند

حسن روحانی ضمن ابراز امیدواری از همکاری بیشتر با قوه‌ی قضائیه در دولت دوزادهم  برای تهیه‌ی لوایح قوی‌تر و بهتر «با توجه به شرایط روز و با داشتن اجتهاد پویا و در نظر گرفتن شرایط زمانی و مکانی»، در مورد فواید این کار، گفت گفت: «در کنار آن لوایح بتوانیم اعتماد عمومی بیشتر جلب کنیم و کار دستگاه قضا را ساده‌تر کنیم تا تعداد پرونده های دستگاه قضایی کم شود».

رئیس‌جمهوری این کار را سخت، اما شدنی دانست، «به شرط اینکه بخشی از کار قضا را به دستگاه‌های دیگر واگذار کنیم؛ اتاق‌های داوری تشکیل شود». او افزود که با این کار، «می توانیم شرایطی فراهم کنیم که مردم ما خوشحال‌تر شوند و کشور در مسیر پیشرفت و امنیت بیشتری قرار بگیرد».

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More