شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

قاسمی: کوتاهی در اجرای برجام، تاوان سنگین دارد

 

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه‌ی جمهوری اسلامی ایران می‌گوید ایران آغازکننده‌ی نقض برجام نخواهد بود و هر کشوری که از اجرای تعهدات خود کوتاهی کند، باید تاوان و بهای سنگین عدم اجرای تعهدات خود را پرداخت کند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، قاسمی روز دوشنبه ۲۰ شهریورماه، در نشست خبری، در پاسخ به سؤالی درمورد «خروج آمریکا از برجام»، این موضوع را گمانه‌زنی دانست و گفت که باید صبر کرد و نهایتاً به‌موقعش، تصمیمات را «هیأت عالی نظارت بر برجام» خواهد گرفت و در این زمینه، سناریوهای لازم دیده شده و پیش‌بینی‌هایی صورت گرفته است و اقدام مقتضی اتخاذ و اجرا خواهد شد.  

«هیأت عالی نظارت بر اجرای برجام»، هیأتی است که به‌دستور رهبری در «شورای عالی امنیت ملی» تشکیل شده است و وظیفه‌ی بررسی اجرای برجام و تشخیص نقض برجام را برعهده دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه، موفقیت برجام را منوط‌به «رعایت تمامی تعهدات از سوی تمامی کشورهای متعهد دانست» و تأکید کرد «در صورتی که کشوری از اجرای تعهدات خود کوتاهی کند و به هر دلیلی انجام ندهد، باید تاوان و بهای سنگین عدم اجرای تعهدات خود را پرداخت کند؛ حال هر کشوری باشد».

قاسمی بار دیگر تأکید کرد که «ایران آغازکننده‌ی نقض برجام نخواهد بود و البته در مقابل نقض برجام توسط هر کشور دیگر، عکس‌العمل‌های لازم را خواهد داشت و نقض برجام توسط دیگران را تحمل نخواهد کرد».

 

  • اتهام تروریسم به ایران ازسوی آمریکا برای گرفتن امتیاز از دیگر کشورهاست

سخنگوی دستگاه دیپلماسی، در ادامه‌ی صحبت‌های خود، «اتهام تروریسم به ایران توسط دولت آمریکا» را موضوع سابقه‌داری، خصوصاً در دولت جدید آمریکا دانست و گفت که آن‌ها تصور می‌کنند «همه‌ی موضوعات را می‌توان به‌عنوان بخشی از اقلام تجاری قلمداد کرد و به‌نام تروریسم وارد بده‌بستان سیاسی کرد»، تا با ایجاد نگرانی و اتهام تروریسم به ایران، از دیگر کشورها امتیاز بیشتری بگیرند.

قاسمی با اشاره به این‌که جمهوری اسلامی ایران را که به‌گفته‌ی او، «در صف نخست مبارزه با تروریست بهای سنگینی پرداخت کرده» متهم به تروریسم می‌کنند، افزود: «کسانی که ایران را متهم می‌کنند، در کمپین تبلیغاتی خود در زمان انتخابات اعلام می‌کردند دولت‌های قبلی آمریکا سهم زیادی در ایجاد تروریسم داشتند».

 

  • تعطیلی مدرسه‌ی ایرانی در شارجه موضوع قدیمی است

سخنگوی وزارت امور خارجه «تعطیلی مدرسه‌ی ایرانی در شارجه» را یک موضوع نسبتاً قدیمی دانست و گفت: «این موضوع سیاسی نیست». او تأکید کرد که مدرسه‌ی ابوظبی هنوز به کار خود ادامه می‌دهد.

قاسمی در توضیح این موضوع گفت که «یکی - دو سال است بعضی موضوعات فنی بین این مدارس و مقامات شارجه، اعم‌از ساختمان، مدیریت و کتاب‌های درسی و چگونگی مدیریت این مدارس وجود داشته است که امیدواریم با توجه به مذاکرات طی روزهای گذشته‌، طرف مقابل و هیأت اعزامی وزارت آموزش‌وپروش، تفاهمات لازم را داشته باشند و مدرسه‌ی شارجه برقرار شود».

 

  • پی‌گیری ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم روهینگیا

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در رابطه با اقدامات ایران درمورد میانمار، اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران، با میانمار رابطه‌ی سیاسی دارد، اما در این کشور سفارت‌خانه ندارد و سفیر ایران در تایلند، به‌عنوان سفیر آکردیته‌ی ایران در برمه (میانمار) فعالیت می‌کند. او تأکید کرد که «با شدت‌گرفتن بحران در میانمار، سفارت ایران در تایلند، تلاش‌های وسیعی را آغاز کرد و در تماس با دولت میانمار بوده تا برای ارسال هیأت به این مناطق و کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم، مجوزهای لازم را دریافت کند، که متأسفانه دولت میانمار این مجوزها را نداد».

قاسمی افزود که تلاش‌ برای ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم روهینگیا، ازطریق بنگلادش، برای کمک‌رسانی به آوارگانی که به آنجا فرار کرده‌اند، ادامه دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه، هفدهم شهریورماه نیز در گفت‌وگوی با خبرگزاری ایسنا، از تلاش‌ جمهوری اسلامی ایران برای پی‌گیری وضعیت مسلمانان میانمار خبر داده بود.  علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی نیز با نگارش یادداشتی که در همان خبرگزاری منتشر شده بود، خواستار تشکیل یک نیروی نظامی مشترک میان کشورهای مسلمان شده بود تا در موضوع خشونت‌ علیه مسلمانان مداخله کند.

 

  • اعزام هیأت‌های ایران و عربستان، بعد از اتمام کامل مراسم حج

سخنگوی وزارت امور خارجه، درمورد اعزام هیأت‌هایی از ایران به ریاض و از عربستان به تهران، این تبادل را صرفاً در چارچوب بازدید از اماکن دیپلماتیک دو کشور دانست و گفت که هنوز تاریخی برای آن مشخص نشده، اما موضوع همچنان پابرجاست. او افزود: «تصور می‌کنم بعد از اتمام کامل مراسم حج، این تبادل صورت می‌گیرد».

 

  • عادل‌الجبیر دچار یک خودشیفتگی مجدد شده است

قاسمی درمورد سخنان عادل‌الجبیر، وزیر امور خارجه‌ی عربستان که «سخنان ظریف درباره‌ی نزدیکی میان ایران و عربستان را مسخره دانسته بود»، گفت: «من فکر می‌کنم ایشان دچار یک خودشیفتگی مجدد شده یا اشتباهی در خصوص موضوع دیگری می‌خواسته صحبت کند و نام ایران را به زبان آورده است».

سخنگوی وزارت امور خارجه، همچنین در پاسخ به سؤالی دیگر در مورد همین صحبت‌های اخیر وزیر امور خارجه‌ی عربستان، گفت: «بحث ایران‌هراسی، حربه‌ی نخ‌نما و از دور خارج‌شده‌ای است که برخی کشورهای منطقه و آمریکا، سعی می‌کنند با به‌کارگیری برخی واژه‌ها، شرایط را علیه ایران سخت کرده و منافع خود را دنبال کنند».

قاسمی، نفوذ ایران در منطقه را بحثی طبیعی و بسیار روشن دانست و گفت: «فرهنگ و تمدن در اسارت جغرافیا قرار نمی‌گیرد و آن‌چه در محیط پیرامونی ایران وجود دارد، بحث تمدنی است».

سخنگوی دستگاه دیپلماسی، طرح نگرانی از نفوذ ایران را سیاست غلطی دانست که به‌گفته‌ی او، «برخی سعی می‌کنند با بهره گیری از آن، ایران را منطقه جدا کنند و به قدرت‌های خارجی اجازه دهند درجهت تخلیه‌ی خزانه‌ی ملت‌های منطقه گام بردارند».

 

  • ادعای «کمک ایران به کره‌شمالی برای ساخت تسلیحات موشکی»، حرف بی‌ربطی است

قاسمی همچنین در پاسخ به سؤالی دیگر درمورد خبر روزنامه‌ی دیلی‌تلگراف مبنی‌بر «کمک ایران به کره‌شمالی در حوزه‌ی تسلیحات موشکی»، گفت: «این اظهارات، حرف‌های بی‌ربطی است که قابل اعتنا نیست و پرداختن به آن، وقت تلف کردن است».

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در بخش دیگری از سخنان خود، در مورد حضور فرستاده‌ی ویژه‌ی نخست‌وزیر ژاپن در تهران و رایزنی مقامات ژاپنی با مقامات ایرانی، گفت: «این رایزنی‌ها بین ایران و ژاپن وجود داشته و ادامه خواهد داشت و بحث بحران در شبه‌جزیره‌ی کره هم از موضوعاتی بود که بین دو طرف، در‌باره‌ی آن گفت‌و‌گو شد».

قاسمی وضعیت امروز شبه‌جزیره‌ی کره را وضعیت جدید و پیچیده‌ای دانست که شاید بعد از بحران موشکی دهه‌ی شصت، این بحران و آزمایش بمب هیدروژنی ازسوی کره‌شمالی باعث نگرانی‌های گسترده در سطح جهانی شده‌است.

او بار دیگر «مواضع جمهوری اسلامی ایران را درباره‌ی تسلیحات کشتارجمعی»، براساس آموزه‌های دینی، کاملاً روشن دانست و تأکید کرد که آن‌چه برخی رسانه‌ها پیرامون همکاری ایران و کره شمالی مطرح کرده‌اند، «نسنجیده و دور از واقعیت» است و «ما در این خصوص، هیچ ارتباطی با کره‌شمالی نداشته‌ایم».

 

  • تلاش جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از بروز بحران درپی برگزاری همه‌پرسی در اقلیم کردستان عراق

سخنگوی وزارت امور خارجه درمورد همه‌پرسی پیش رو در اقلیم کردستان عراق و درخواست بارزانی از ایران برای میانجی‌گری بین اربیل و بغداد گفت: «ما علاقه‌مندیم مذاکراتی که از گذشته بین اربیل و بغداد آغاز شده، ادامه یابد و بتواند به نتایج مثبتی منجر شود».

قاسمی با تأکید بر مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره‌ی حاکمیت ملی و تمامیت ارضی عراق و همه‌پرسی در اقلیم کردستان که پیش‌از این بیان شده است، افزود: «جمهوری اسلامی ایران تا حد توان و با توجه به ارتباط خوبی که با اکراد، دولت مرکزی و سایر گروه‌ها و شخصیت‌های عراقی دارد، سعی می‌کند از بروز برخی بحران‌ها که می‌تواند مخرب و خطرناک باشد، جلوگیری کند».

 

  • وجود شبکه‌های مافیایی صدور روادید در اطراف برخی سفارت‌خانه‌ها

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درخصوص مسائل ایجادشده در بحث صدور روادید ازسوی برخی سفارت‌خانه‌های مقیم تهران، اعلام کرد که این موضوع در دستورکار وزارت امور خارجه قرار دارد و معضلی است که در حاشیه‌ی دریافت ویزا از برخی کشورها وجود دارد. او اعلام کرد که بعضی از سفارت‌خانه‌ها، «در این زمینه، تذکراتی دریافت کرده‌اند و گفت‌وگوها و همکاری‌های متناسب و به‌جا برگزار شد و تا حد زیادی، مسائل پیرامون آن‌ها حل شد».

او درضمن گفت که وزارت امور خارجه مشکلی برای این‌که «سفارت‌خانه‌ها خدمات کنسولی یا بخشی از این خدمات را به شرکت‌های قانونی ثبت‌شده در داخل ایران واگذار کند» و بتوانند خدمات سریع‌تری ارائه دهند، ندارد و ما آنها را در این زمینه، تشویق می‌کنیم. او اصل وجود دفاتر در خارج از سفارت‌خانه‌ها را عاری از اشکال دانست و افزود: «آن‌چه مشکل ما و گلایه‌ی برخی‌از شهروندان است، شبکه‌های مافیایی در اطراف برخی سفارتخانه‌هاست که به کار بازار سیاه صدور روادید مشغول هستند که امروز هم در اطراف این دفاتر، مجدداً فعالیت می‌کنند».

قاسمی گفت که وزارت امور خارجه در حال پی‌گیری این موضوع است و درصورت نیاز، در مورد این مسأله، ازطریق سیستم قضایی اقدام خواهندکرد. او افزود: «ما با تمام توان تلاش می‌کنیم تا اجازه ندهیم دیگرانی برای سودجویی، با هموطنان خود برخوردهای ناروا و غیرمنصفانه انجام دهند».

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More