![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/557218_111.jpg?itok=12n0iNv4)
ناامیدی اصلاح طلبان و نگرانی فراکسیون امید از ترکیب کابینه دوازدهم
در آستانه تعیین دومین کابینه حسن روحانی، اختلافات میان حامیان او در مورد وزیران، بیش از هر زمان دیگر خبرساز شده است. اصلاحطلبان از ترکیب کابینه دوازدهم ناخشنودند. اخبار منتشر شده از کابینه احتمالی دوازدهم به دنبال دیدار حسن روحانی با آیتالله خامنهای برای هماهنگی اعضای کابینه با وی، نگرانیهایی را در میان طیفی از اصلاح طلبان بهوجود آورده است. آنها از محافظهکاری و حتی نوعی «چرخش به راست» حسن روحانی در چینش کابینه میگویند. اخبار جسته و گریختهای که از ترکیب کابینه دوازدهم منتشر شده نشان میدهد که از زنان در سطح وزارت خبری نیست و گویا «حلقه نزدیکان» به حاکمیت، بیشترین سهم را درکابینه دارند.
بعد از انتقادات علی مطهری و محمود صادقی از عملکرد روحانی در انتخاب اعضای کابینه دوازدهم، عبدالله نوری نیز با صراحت از حسن روحانی خواست زنان و اهل سنت را ندیده نگیرد و گفت نگران ترکیب کابینه آینده است. وزیر کشور دولت اصلاحات خطاب به روحانی گفت: «شما نمیتوانيد رای خود را از ٢٤ ميليون نفر بگيريد و حرف آن ١٦ ميليون نفر را عمل كنيد، البته حقوق آنها بايد محفوظ باشد. فاصله گرفتن از وعدههای انتخاباتی قطعا پيام اميدبخشی نسبت به ۲۴ميليون رایدهنده نخواهد داشت.»
بهرام پارسایی، سخنگوی فراکسیون امید، نیز بهدنبال دیدار اعضای این فراکسیون با محمدخاتمی، رئیس جمهور اسبق در۱۱مردادماه، گفت: «در انتخابات از آقای روحانی حمایت کردیم و ایشان توانست با همت مردم، حمایت جریان اصلاحات و آقای خاتمی رأی ۲۴ میلیونی کسب کند. بر همین اساس انتظار میرود کابینه قدرتمند چیده شود. چنین کابینهای از حمایت قاطع فراکسیون برخوردار خواهد بود. اما برای کابینه آینده با هر ترکیبی چک سفید امضا ندادهایم.»
دو هفته پیش نیز محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود که «اصلاحطلبان برای خود در کابینه بعدی سهمی در نظر نگرفتهاند. آنها فقط گزارشی از عملکرد وزرا در دولت یازدهم تهیه کردهاند که به صورت محرمانه در اختیار رئیس جمهوری اسلامی قرار میدهند. این گزارش در دیدار با روحانی همراه با نامه ۱۵۷ نماینده مجلس درباره ضرورت حضور زنان در کابینه دوازدهم به حسن روحانی تقدیم شد.»
اما ناخشنودی اصلاحطلبان در اين سطح باقی نماند. انتقاد اصلاحطلبان از ترکیب کابینه دوازدهم و ارائه لیست کابینه از سوی حسن روحانی به آیتالله خامنهای پیش از ارائه آن به مجلس، بر دامنه این نارضایتیها افزود. موضوعی که واکنش دفتر رهبری را در پی داشت و دفتر نشر آثار آیتالله علی خامنهای با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که رهبر در تعیین یکایک وزیران نظر خود را به روحانی تحمیل نکرده است.
در ادامه این نارضایتیها، امروز جمعه ۱۳مرداد، رسول منتجبنیا، قائم مقام حزب اعتمادملی هشدار داد: «اگر روحانی به اصلاحطلبان بیتوجه باشد، به خودش ضربه زده است؛ چرا که میخواهد کشور را چهارسال در فضایی مدیریت کند که رقبای غیرمنصفی وجود دارد.»
او افزوده: «ما نباید سهمخواهی کنیم. در عین حال روحانی موظف است، به اصلاحطلبان توجه ویژه داشته باشد. چرا که اگر حمایت اصلاحات نبود، روحانی را خُرد میکردند، این اصلاحات بود که او را در سالهای ۹۲ و ۹۶ رییسجمهور کرد. پیش از اینکه ما سهمی بخواهیم، خود رییسجمهوری باید به سراغ ما بیاید.»
یکی از محورهای انتقاد اصلاحطلبان از ترکیب کابینه آینده، گمانهها از عدم حضور زنان در کابینه آینده بهعنوان وزیر است. رسول منتجبنیا درباره عواقب بیتوجهی روحانی به وعدههای انتخاباتیاش از جمله حضور زنان در عرصه مدیریتی و حضور در کابینه، گفت: «قطعاً ایشان موانعی سر راهش دارد که هر تصمیمی که بگیرد، باید با توجه به واقعیتها باشد. به هر حال در کشور ما برخی مراکز قدرت هستند که تصمیم سازند و نمیشود آنها را تحریک کرد و با آنها مخالفت کرد. با همه ملاحظات باید دید آیا روحانی به این جمعبندی رسیده یا میرسد که در کابینهاش به جز چند معاون، از وزیر زن هم استفاده کند یا نه!»
پیشتر گروهی از فعالان حقوق زنان در نامهای از روحانی خواسته بودند که در هیأت وزیران دوازدهم سهم بیشتری به زنان در مدیریتهای ارشد اختصاص دهد. بهرغم این درخواست که از سوی گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز تکرار شد، منابع خبری نزدیک به دولت از حذف شهیندخت مولاوردی در دولت دوازدهم خبر دادند. شهیندخت مولاوردی که حضورش در معاونت امور زنان ریاست جمهوری طی چهار سال گذشته با انتقاد شدید محافظهکاران روبرو بود، نیز عدم حضور خود در هیأت دولت دوازدهم را تائید کرده است. پیش از آن اما محمود صادقی نماینده تهران گفته بود: «حسن روحانی به دلیل برخی از ملاحظات و فشارها تمایلی به معرفی زنان به عنوان وزیر ندارد.»