شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

آمارهای ضد و نقیض از دانشجویان بازداشت شده، سکوت در برابر مرگ مشکوک دو دانشجو

با گذشت بیش از دو هفته از بازداشت‌ گسترده دانشجویان، مقام‌های وزارت علوم و قوه قضاییه درباره وضعیت و تعداد دانشجویان بازداشت شده آمارهای ضد و نقیضی اعلام می‌کنند. علاوه بر این هیچ یک از مقام‌های ارشد وزارت علوم تاکنون واکنشی به پیدا شدن پیکر بی‌جان و مرگ مشکوک دو دانشجوی دانشگاه چمران اهواز نشان نداده‌است.

طی سه روز گذشته غلامحسین اسماعیلی،سخنگوی قوه قضاییه، شمار دانشجویان بازداشت شده همزمان با اعتراضات سراسری را کمتر از انگشتان یک دست یعنی کمتر از پنج نفر، منصور غلامی وزیر علوم تعداد دانشجویان بازداشت شده را ۹۵ نفر و غلامرضا غفاری معاون فرهنگی وزیر علوم ۱۷۰ نفر اعلام کردند.

درباره آزادی دانشجویان نیز آمارها به همین اندازه متناقض بوده است تا آنجا که وزیر علوم در حاشیه مراسم هفتادمین سالگرد تاسیس دانشگاه فردوسی مشهد، اعلام کرد از ۹۵ دانشجوی بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری، ۳۰ نفر مدت بیشتری در بازداشت مانده‌اند، بقیه آزاد شده اند و فقط هشت دانشجو همچنان در بازداشت هستند.

غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی وزیر علوم، روز پنج‌شنبه چهاردهم آذر، از آزادی بیش از ۹۰ درصد دانشجویان بازداشت شده در اعتراضات اخیر خبر داد و گفت: «از کل دانشجویان بازداشتی وقایع اخیر از سراسر کشور، حدود ۱۷ دانشجو همچنان در بازداشت هستند که بیشترین تعداد این دانشجویان از بین دانشجویان دانشگاه تهران است.»

با احتساب ۱۷ دانشجویی که به گفته معاون فرهنگی وزیر علوم در بازداشت هستند به‌عنوان ۱۰ درصد دانشجویان بازداشت شده، مجموع دانشجویانی که همزمان با اعتراضات سراسری بازداشت شدند ۱۷۰ تن است.

غفاری روز جمعه نیز اعلام کرد که از این ۱۷ دانشجو نیز ۱۳ تن آزاد شده‌اند و فقط چهار دانشجو در بازداشت باقی مانده‌اند.

شورای صنفی دانشجویان کشور اما آمارهای مقام‌های رسمی درباره تعداد دانشجویان بازداشت شده را « متناقض‌» و «خلاف» واقعیت دانست و اعلام کرد: «حداقل دانشجویان بازداشت شده از دانشگاه تهران ۴١ نفر، دانشگاه علم و فرهنگ ٣۶ نفر، علامه هشت نفر، بهشتی سه نفر و علم و صنعت سه نفر است.»

این شورا تاکید کرد که «مجموع بازداشت شدگان دانشگاه‌های تهران، به تنهایی، نزدیک به رقم اعلامی وزارت علوم بوده و از تعداد دانشجویان بازداشتی در شهرستان‌ها یعنی از میان انبوه دانشگاه‌های موجود در سراسر کشور، سخنی به میان نیامده و این خود ردی بر ادعاهای خلاف واقع مسئولان است.»

شورای صنفی دانشجویان با تاکید بر اینکه «تعداد دانشجویانی که همچنان در بازداشت به سر می‌برند، تنها از دانشگاه تهران، بیش از هشت نفری است که وزیرعلوم اعلام کرده است»، تاکید کرد: «ارائه این آمارها و پس از گذشت بیش از دو هفته از سوی وزارت علوم به عنوان اصلی‌ترین مرجع رسیدگی به وضعیت دانشجویان، بیانگر بی‌مسئولیتی و فقدان شفافیت در این نهاد و مسئولان آن بوده و آشکارا نشان دهنده همکاری مسئولان وزارت علوم با نهادهای امنیتی است.»

 

هشدار شورای صنفی دانشجویان نسبت به امنیت جانی دانشجویان در بازداشتگاه‌ها

شورای صنفی دانشجویان کشور به‌عنوان منتخب اعضای شورای‌های صنفی دانشگاه‌های سراسر کشور همچنین سه روز قبل با انتشار بیانیه‌ای نسبت به وضعیت و امنیت جانی دانشجویان در بازداشتگاه‌ها هشدار داد.

علی نانوایی، یکی از دانشجویانی که در روزهای نخست اعتراضات سراسری در دانشگاه تهران بازداشت شد، نیز روز جمعه پانزدهم آذر در صفحه توییتر خود از بازداشت توام با خشونت و تهدید به تجاوز از سوی ماموران خبر داد.

این دانشجو با اشاره به سخنان مقام‌های ارشد قوه قضاییه و وزارت علوم، نوشت: «گویا گفتند کسی داخل دانشگاه دستگیر نشده است» اما «من دانشجو دکتری علامه و ارشد تهران (عدم تسویه جهت اصلاح پایان‌نامه) در دفتر حراست، داخل دانشگاه تهران از سوی مامورین لباس شخصی و افراد حراست، مورد ضرب و شتم، تهدید به تجاوز و فحاشی قرار گرفته و با زور به ون بیرون دانشگاه منتقل شدم.»

علاوه بر این، شورای صنفی دانشجویان کشور نیز «اعمال فشار به خانواده سها مرتضایی از طرف حراست و معاونت فرهنگی دانشگاه تهران» را فاش کرد.  مرتضایی که اکنون بازداشت است، در جریان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ دبیر شورای صنفی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و دبیری شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران بود و برای پیگیری وضعیت دانشجویان بازداشت شده در آن زمان با رییس دانشگاه تهران جلسه‌ای برگزار کرد اما بعد از این جلسه تا مدت‌ها بازداشت شد. او سپس از سوی دادگاه انقلاب تهران به شش سال حبس تعزیری و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و اجتماعی محکوم شد و با وجود کسب رتبه ۱۰ کنکور دکترای علوم سیاسی، از تحصیل محروم و ستاره‌دار شد.

شورای صنفی دانشجویان کشور با تاکید بر«نقش و دخالت مستقیم وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی در محرومیتِ تحصیلی سها مرتضایی»، فاش کرد که وقتی مرتضایی مقابل کتابخانه دانشگاه تهران در اعتراض به محروم شدن از تحصیل دست به تحصن زد، اسماعیل سلیمانی، رییس حراست دانشگاه تهران، مادر این دانشجو را تهدید کرد که «اگر دخترش به تحصن خود ادامه دهد، بلافاصله دستگیر و علاوه بر شش سال زندان، دو سال و نیم دیگر به حکم حبس او اضافه خواهد شد» و علاوه براین «می‌تواند برگه‌ای را امضا کند تا از طرف دانشگاه تهران، سها مرتضایی به بیمارستان روانی منتقل و به او شوک الکتریکی داده شود تا دست از این کارهایش بر دارد.»

در استان‌ها وضعیت دانشجویان بازداشت شده وخیم‌تر از تهران است و آمار و اسامی دانشجویان بازداشت‌شده به دلیل قطع اینترنت و تهدیدات نیروهای امنیتی کمتر رسانه‌ای شده است و به شکل پراکنده منتشر می شود برای نمونه رییس دانشگاه اصفهان دو روز قبل گفت که هفت نفر از دانشجویان بازداشت شده این دانشگاه به تازگی آزاد شده اند.

همچنین طی یک هفته گذشته و پس از برقراری اینترنت در استان خوزستان، ابتدا پیکر بی‌جان رضا شامرادی [رضا شاهمرادی] دانشجوی ۲۱ ساله و اهل اندیمشک دانشگاه چمران اهواز بعد از مفقود شدن وی، در انتهای خیابان یک منطقه بوستان شهر اهواز پیدا شد و پس از آن، پیکر بی‌جان شمس‌الدین یزدان‌پناه، دانشجوی رشته زیست شناسی نیز پشت خوابگاه علم الهدای دانشگاه چمران در حالت حلق آویز پیدا شد.

دانشگاه چمران پس از پیدا شدن پیکر بی‌جان این دو دانشجو، در اطلاعیه‌ای تاکید کرد که «مسئولان این دانشگاه به دقت در حال بررسی علت و دلایل وقوع این دو حادثه هستند و هرگونه اطلاعات موثق در مورد این دو حادثه با دانشجویان و اصحاب رسانه در میان گذاشته خواهد شد.»

با این حال مقام‌های وزارت علوم دولت حسن روحانی تاکنون واکنشی به مرگ مشکوک این دو دانشجوی دانشگاه چمران اهواز نشان نداده‌اند.

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More