جدال توئیتری ایرانیها در حاشیه اجلاس سازمان ملل
اجلاس مجمععمومی سازمان ملل متحد و مطرحشدن فشارهای آمریکا بر ایران بهعنوان یکی از اصلیترین محور صحبتهای مقامهای آمریکایی و ایرانی، تعداد زیادی از کاربران توئیتر را به ابراز نظر واداشته است.
در روز ایراد نطقهای رییس جمهوری ایران و همتای آمریکاییاش، کاربران توئیتر در دو دسته، گروهی در مخالفت با تحریم و جنگ و گروه دیگر، در حمایت از فشار بر ایران و تغییر حکومت این کشور، به ابراز نظر پرداختند.
مهدیه گلرو، فعال دانشجویی پیشین و از فعالان حقوق زنان که در جریان اعتراضات سال ۱۳۸۸ و همچنین در اعتراض به اسیدپاشیهای زنجیرهای در اصفهان به زندان رفته بود، با هشتگ NoSanctionNoWar (بهمعنای نه تحریم، نه جنگ)، تحریم را اثرگذار بر «طبقه متوسط، کارگران و فقرا» و موجب سختتر شدن شرایط اقتصادی، نابودی تولید و افزایش بیکاری و تعداد بیکاران دانسته است.
ضیاء نبوی، فعال دانشجویی پیشین نیز که یکی از طولانیترین دورههای زندان پساز وقایع سال ۸۸ را تحمل کرده و اخیرا از زندان آزاد شده است نیز با انتشار عکسی از کوه دماوند، تحریم و جنگ را «سیاستهایی ضدانسانی» خواند که حاصل آن «رنج و مشقت هموطنانمان» است.
هشتگ «نه به تحریم نه به جنگ» تنها از سوی فعالان سیاسی و مدنی استفاده نشده است و برخی دیگر نیز در ایران از این فرصت استفاده کردهاند تا مخالفت خود با دولت حسن روحانی را مطرح کنند. حسین دلیریان، جانشین مدیرکل سیاسی و دبیر سرویس دفاعی خبرگزاری تسنیم که نزدیک به سپاه پاسداران است، در حساب توییتری خود، با هشتگ NoSanctionNoWar، با اشاره به اینکه «هیچ کشوری جرات حمله نظامی به ایران را ندارد» و «تحریم هم اصلا مشکل نیست»، مشکل را تنها «مدیریت غلط دولت و عدم تمرکز بر توان داخلی» دانسته است.
از سوی دیگر اما، حامیان تغییر حکومت، با هشتگ IraniansWantRegimeChange (بهمعنای اینکه ایرانیها خواستار تغییر رژیماند) از لزوم براندازی و تغییر سیستم حکومتی ایران نوشتهاند.
احمد باطبی که در وقایع ۱۸ تیر سال ۱۳۷۸ دستگیر شده و از دادگاه انقلاب، حکم اعدام دریافت کرده بود، با انتشار تصویر یک اعدام در ایران، با استفاده از این هشتگ، ایران را کشوری «اشغالشده ازسوی یک رژیم شیطانی» خوانده است.
سعید قاسمینژاد، که هماکنون یکی از کارشناسان بنیاد دفاع از دموکراسیها در آمریکاست و سابقه فعالیت دانشجویی در ایران و زندان دارد، نیز استفاده تعداد زیادی از ایرانیان از هشتگ IraniansWantRegimeChange را نشانه «اتحاد ملی» خوانده است. او با اشاره به نام تشکیلات سیاسی فرشگرد که بهتازگی با مرام براندازی جمهوری اسلامی ایران، اعلام موجودیت کرده است، فرشگرد (بهمعنای احیا و بازسازی) ایران را نزدیک خوانده است.
داغشدن این توییتها منجربه ایجاد بحث دیگری در توئیتر درمورد اصالت و تعداد توئیتها درمورد هریک از این هشتگها شده است. استفادهکنندگان از این هشتگها، هر دسته، گروه دیگر را به استفاده از بات (حسابهای کاربری که بهطور خودکار توئیتهایی را بازنشر میکنند) متهم کرده و نسبتبه منطقه جغرافیایی که توئیتها از آن منتشر شده، واکنش نشان دادهاند. ادامه این مباحث منجربه ایجاد بحث دیگری درمورد استفاده از بات در توئیتر شد که همچنان در بین کاربران فارسیزبان ادامه دارد. حسن اسدی زیدآبادی، فعال سیاسی، در این زمینه در حساب توئیتری خود نوشته است که حتی کاربران حقیقی که برای داغشدن یک هشتگ، در مدت کوتاه، تعداد زیادی توئیتهای با آن هشتگ را ریتوئیت میکنند، آنها نیز درعمل مانند بات عمل میکنند.