سخنگوی وزارت امور خارجه ایران: برای آزادی کشتی بریتانیا باید منتظر حکم دادگاه ماند
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، با اشاره به ادامه توقیف کشتی بریتانیا از سوی جمهوری اسلامی اعلام کرد «برای آزادی کشتی متخلف بریتانیا باید صبر کرد حکم دادگاه درباره تخلفات آنها صادر شود.»
به گزارش خبرگزاری ایرنا، موسوی در نشست خبری روز دوشنبه ۲۸ مردادماه با اشاره به اینکه ارتباطی میان مساله کشتی توقیفشده بریتانیا و کشتی «گریس ۱» ایران در جبلالطارق وجود ندارد، از سه تخلف کشتی بریتانیا و رسیدگی دادگاه به آنها خبر داد.
کشتی «استینا ایمپرو» بریتانیا روز ۲۸ تیرماه از سوی سپاه پاسداران در تنگه هرمز توقیف شده بود.
همزمان رسانهها خبر دادهاند که نفتکش گریس۱ ایران پس از آزادسازی از سوی دولت جبلالطارق، شامگاه یکشنبه وارد آبهای بینالمللی شده است. این نفتکش ایران ۴۵ روز در توقیف دولت جبلالطارق بود و اکنون نامش به «آدریان دریا ۱» تغییر پیدا کرده است.
موسوی درباره درخواست ایالات متحده آمریکا برای تمدید توقیف نفتکش ایران، ضمن «غیرقانونی» خواندن آن گفت که رد این درخواست از سوی جبلالطارق نشان میدهد «حنای آمریکا دیگر رنگی ندارد و قلدری در دنیای امروز دیگر جایی ندارد.»
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال توقیف مجدد این کشتی ایران از ارسال «هشدارهای لازم به مقامهای آمریکا» از طریق مجاری رسمی و سفارت سوئیس خبر داد.
او گفت این اقدام اگر انجام شود یا حتی بیان شود، تهدید کشتیرانی آزاد به شمار میآید و «با عواقب بدی روبهرو میشوند.»
مکرون برای برجام و کاهش تنشهای منطقه تلاش میکند
این مقام وزارت امور خارجه ایران همچنین از ناموفق بودن رایزنیهای دیپلماتیک ایران برای تحقق تعهدات اروپا درباره برجام تا این لحظه خبر داد.
او گفت درباره این موضوع و تنشهای منطقهای «مکرون در حال تلاشهایی است.»
رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به عزم جمهوری اسلامی برای برداشتن گام سوم کاهش تعهدات برجامی در صورت ناموفق بودن رایزنیها، گفت در این مورد «شورای عالی نظارت بر برجام تصمیمگیری خواهد کرد.»
او از در جریان بودن روند «طراحی گام سوم» خبر داد.
پیشتر مقامهای جمهوری اسلامی در دو مرحله با افزایش ذخیره اورانیوم غنیشده و سطح غنیسازی از میزان تعهدات خود در برجام کاسته بودند. این مساله با واکنش کشورهای اروپایی و آمریکا روبهرو شد.
موسوی همچنین از ابتکار اروپا از طریق گفتوگوی تلفنی مقامها و سفر نمایندگان آنها به تهران در جهت اقناع جمهوری اسلامی برای بازگشت به سطح قبلی تعهدات برجامی و تلاش برای کاهش تنش در منطقه خبر داد.
او سفر مکرون را نیز در همین راستا خواند.
قبول کردهایم صحبتها را بشنویم
موسوی با اشاره به مساله تنش در خلیج فارس گفت ممکن است در همین راستا محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، سفری به پاریس داشته باشد. به گفته او، ظریف در ادامه رایزنیهای دیپلماتیک آغازشده، به چین، ژاپن و کشورهای اسکاندیناوی نیز سفر خواهد کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره پیشنهاد و رایزنی کشورها برای کاهش تنش در منطقه اعلام کرد ایران خواستار افزایش تنش نبوده و «قبول کرده صحبتها را بشنود.»
در همین رابطه، او به طرح فنلاند درباره «گفتوگو در خلیج فارس» اشاره کرد و گفت این «طرح جدیدی نیست، بلکه مساعی است که کشورها انجام میدهند و ایران نیز از این تحرکات دیپلماتیک استقبال کرده است.»
این مقام دستگاه دیپلماسی ایران همچنین ائتلاف امنیت دریایی آمریکا در خلیج فارس را «خطرناک و موجب ناامنی» دانست.
در چارچوب همکاری با روسیه، از امکانات همدیگر استفاده میکنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره اجاره بندر چابهار به روسیه، آن را رد کرد و گفت: «در چارچوب همکاریهای دوجانبه مانند مانور نظامی، طبیعی است از امکانات و تسهیلات همدیگر استفاده کنیم.»
پیشتر بعضی رسانهها از اجاره بندر چابهار برای اهداف اقتصادی و ترانزیتی از سوی روسیه خبر داده بودند.
به گزارش خبرگزاری مشرقنیوز در همین رابطه، مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان روز ۲۶ مرداد ماه اعلام کرد که دولت روسیه و شخص رییسجمهور پوتین برای استفاده از این بنادر برای انتقال کالا به شبهقاره هند اظهار تمایل کردهاند.
موسوی در ادامه اخبار منتشر شده در رسانهها درباره این موضوع را «مغرضانه و زرد» خواند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین درباره مذاکرات صلح افغانستان به ضرورت اطلاع و حضور دولت کابل در آنها اشاره کرد و گفت: «مذاکرات بدون اطلاع دولت افغانستان، نه تنها موجب ثبات نخواهد شد، بلکه موجب گسترش بیش از پیش ناامنی و بیثباتی میشود.»