سخنگوی وزارت امور خارجه: هیچ پیامی بین ظریف و بایدن رد و بدل نشده است
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، «چند هفته آینده» را «حیاتی» و «آخرین شانس» برای حفظ برجام و دیپلماسی توصیف کرد.
او در مصاحبه با خبرگزاری فارس که روز شنبه ۱۳ دیماه منتشر شده، همچنین اعلام کرد که تاکنون هیچ پیامی بین جو بایدن، رییسجمهوری منتخب آمریکا و محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، ردوبدل نشده است.
خطیبزاده گفت: «تا زمانی که دولتی مستقر نشود و رفتار و اقدامات آن را نبینیم، نمیتوانیم درباره چیزی پیام بدهیم و بگیریم.»
او در عین حال اعلام که ملاقات ظریف با سناتورها در نیویورک «امر مرسومی» است.
ظریف پیش از این درباره روابطش در زمان تصدی نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد با جو بایدن، رییسجمهوری منتخب و سناتور پیشین آمریکا گفته بود این روابط «براساس احترام متقابل» بود.
وزیر امور خارجه ایران همچنین گفته بود که در دوران بایدن نیز دولت آمریکا با جمهوری اسلامی ایران «مشکلاتی اساسی» خواهد داشت، اما ضرورتی وجود ندارد تنشهای دوران ترامپ تداوم داشته باشد.
خطیبزاده در ادامه همچنین «چند هفته آینده» را «حیاتی» خواند و افزود: «یا طرف مقابل به مسیر اجرای تعهداتش برمیگردد، یا واقعا شانس دیپلماسی که یکبار با برجام اتفاق افتاده را از دست میدهد.»
او درباره احتمال بازگشت آمریکا به برجام نیز گفت که «این آخرین شانس» حفظ برجام برای اروپا و کسانی است که فکر میکنند این توافق چارچوبی برای دیپلماسی است.
خطیبزاده اعلام کرد که آمریکا باید به همه تعهداتش در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل عمل کند و ایران نیز تمام اقداماتی که درباره کاهش تعهدات خود انجام داده را برمیگرداند.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل در حمایت از برجام صادر شده است.
حسن روحانی و مقامات دولت درباره احتمال بازگشت آمریکا به برجام پس از پیروزی بایدن ابراز امیدواری کردهاند.
باید بتوانیم نفت بفروشیم
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره « اجرای موثر» تعهدات آمریکا در برجام نیز گفت که ایران باید بتواند به راحتی نفت بفروشد و صادرات و واردات و مبادلات بانکی انجام دهد.
او اضافه کرد: «بایدن میتواند در روز اول کاری خودش، تمامی دستورات اجرایی ترامپ را برگرداند. حرف ما این است حتی آن امضا برای ما ملاک نیست؛ چون آمریکاییها یک بار نشان دادهاند که قابل اعتماد نیستند ما باید اثر آن امضا را ببینیم.»
او تاکید کرد: «هیچ توجیهی را هم نمیشنویم ... ما قوانین داخلی آمریکا را به رسمیت نمیشناسیم. قوانین داخلی آمریکا فقط به درد خودشان میخورد. ما آن چیزی را میشناسیم که امضا و تعهد کردند و باید به آن برگردند.»
با وجود برخی سخنان مطرحشده درباره تغییر شرایط نسبت به زمان امضای توافق اتمی برجام، روحانی تغییر شرایط برای بازگشت آمریکا به برجام را رد کرده و گفته که شرایط برای ایران نسبت به آن زمان بهتر شده است.
پیشتر، الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا، از گفتوگوهای خود و دیگر مقامات دولت ترامپ با تیم بایدن خبر داده بود.
به گفته آبرامز، مسئولان دولت ترامپ در تلاش هستند تیم دولت آینده را قانع کنند که آنچه که در سال ۲۰۱۵ در توافق هستهای با ایران مناسب بود در شرایط کنونی کارایی ندارد.
مذاکرات درباره بدهی بریتانیا در جریان است
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران درباره آزادی نازنین زاغری و بدهی بریتانیا به ایران گفت که «مذاکرات در جریان است و بدهی آنها قطعی و روشن است».
او در عین حال افزود که مقامات بریتانیا «هر روز بهانههای واهی را علم میکنند تا بدهی را نپردازند».
خطیبزاده گفت: «محکومانی که دارای حکم هستند مراحل قضایی آنها باید در قوه قضاییه برای هرگونه معاوضهای صورت گیرد. برخی از اتباع ما عملا در برخی از این کشورها به دلایل واهی گروگان گرفته شدهاند و ما همواره پیگیر وضع حال آنها از طرق مختلف بودیم و کوتاه هم نیامدیم.»
گاردین پیشتر گزارش داده بود که بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، در نامهای به وکلای زاغری برای نخستینبار پذیرفته بریتانیا در قبال قرارداد فروش تانک به ایران در زمان محمدرضا شاه پهلوی، به دولت ایران بدهکار است.
هفته گذشته، جرمی هانت، وزیر خارجه پیشین بریتانیا، در مقالهای نوشت کشورش با قصور در اتخاذ اقدامات بیشتر برای محافظت از شهروندان دوتابعیتی ایرانی-بریتانیایی زندانی در ایران، خود را ضعیف جلوه داده است.
پیش از آن، وزارت خارجه بریتانیا، در نامهای به وکلای خانواده زاغری، نوشته بود که مسئولیت قانونی در برابر شهروندان زندانی در خارج از این کشور ندارد.