مکانیسم مالی اروپا برای حفظ برجام تا سال آینده میلادی فعال نمیشود
ساز و کار مالی ویژهای که ازسوی اتحادیه اروپا برای حفظ معاملههای بانکی با ایران در نظر گرفته شده است، تا سال آینده میلادی اجرایی نخواهد شد.
خبرگزاری رویترز، روز چهارشنبه دوم آبانماه، بهنقل از سه دپیلمات که اشارهای به نام آنها نکرده است، نوشت گرچه این سازوکار ازلحاظ قانونی، باید از ۱۳ آبان (چهارم نوامبر) شروع به کار کند، اما تا پساز آغاز سال آینده میلادی، امکان عملیاتیشدن آن وجود نخواهد داشت.
رویترز بهنقل از یک دیپلمات اروپایی نوشت که اتحادیه اروپا در تلاش است تا این سازوکار پیشاز ۱۳ آبان فعالیت خود را آغاز کند و نسبتبه این مساله هم خوشبین است. اما به گفته این دیپلمات، چنین سازوکاری در همان روزهای اول، امکان انجام عملیات را نخواهد داشت و ممکن است این مساله ماهها بهطول انجامد.
ازجمله مسائلی که در این زمینه وجود دارد، مکان استقرار دفتر این سازوکار ویژه مالی است.
یک دیپلمات اروپایی دیگر هم به رویترز گفته است که این سازوکار برای حفظ همه موارد تجارت با ایران، کارآمد نیست.
دونالد ترامپ که اردیبهشتماه سال جاری اعلام کرد آمریکا از معاهده هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ خارج میشود، تحریمهای آمریکا علیه ایران را نیز بازگرداند. دور نخست این تحریمها از مردادماه آغاز شد و قرار است دور دوم تحریمها -که شامل صادرات نفت و گاز ایران میشود - از ۱۳ آبان آغاز شود.
ایران و اتحادیه اروپا بههمراه چین و روسیه، اوایل مهرماه سال جاری در حاشیه اجلاس مجمععمومی سازمانملل، از ایجاد سازوکاری ویژه برای تسهیل روابط تجاری با ایران تحت برجام، ازجمله درمورد صادرات نفت، خبر دادند.
بانکهای مرکزی و موسسات تجاری که از عواقب نقض تحریمهای آمریکا نگراناند، در مدیریت این شرکت نقشی نخواهند داشت و به این شکل، ممکن است بتوانند از اثر تحریمها مصون بمانند.
ایران پیش از این تهدید کرده بود که اگر قادر نباشد به صادرات نفت و گاز ادامه دهد یا از دریافت پول این صادرات محروم شود، برجام را ترک خواهد کرد.