نشست شورای امنیت: اروپاییها ایران را به رعایت کامل برجام فراخواندند، آمریکا خواهان مذاکرات مجدد شد
جلسه دورهای شورای امنیت سازمان ملل متحده با هدف بررسی برنامه اتمی ایران روز سهشنبه دوم دیماه در حالی برگزار شد که اتحادیه اروپا در این نشست خواهان رعایت کامل برجام از سوی جمهوری اسلامی شد و آمریکا بر مذاکرهای مجدد شامل برنامه موشکی ایران تاکید کرد.
نمایندگان اروپا در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی برنامه هستهای ایران، اقدامات اخیر حکومت این کشور را موجب تضعیف برجام خواندند و خواستار اجرای تمامی تعهدات از سوی تهران شدند.
در ابتدای این نشست، رزماری دیکارلو، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، اشاره کرد ایران تاسیسات هستهای خود در نطنز را با سانتریفیوژهایی تقویت کرده است. او از ایران خواست مفاد توافق هستهای را رعایت کند.
سازمان ملل متحد در دهمین گزارش خود در مورد نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توسط ایران اشاره کرد که این کشور سانتریفیوژهای مدرن آیآر-۲ام را در سایت هستهای نطنز نصب کرده است.
این گزارش همچنین میزان غنیسازی ایران را بالاتر از توافق برجام خواند.
از سوی دیگر نمایندگان اتحادیه اروپا در این نشست شورای امنیت اعلام کردند برای حفظ توافق هستهای با چالشهای بزرگی مواجهاند.
کشورهای اروپایی با این حال برجام را موجب محدود شدن «تهدید هستهای ایران» و جلوگیری از «تولید سلاح هستهای» خواندند.
نماینده آمریکا نیز ضمن انتقاد از فعالیتهای منطقهای ایران گفت: «سلاحهای ایرانی همچنان در حال گسترش در همسایگان و درون این کشور است.»
او همچنین افزود: ایران باید باجخواهی را متوقف کند و در رابطه با توافقی مذاکره کند که شامل برنامه موشکی هم میشود
نماینده فرانسه نیز موقعیت کنونی را در زمینه حفظ توافق هستهای «حیاتی» خواند و تاکید کرد اقدامات اخیر ایران برجام را تضعیف میکند.
در این نشست، نماینده چین خواستار رعایت تعهدات و خویشتنداری از همه طرفهای برجام شد و ضمن تایید تلویحی موضع ایران گفت مذاکره مجدد با تهران مشکل را حل نخواهد کرد.
تاکید طرفهای اروپایی برجام بر حفظ و اجرای تعهدات از سوی ایران در حالی است که پیش از این نیز وزرای خارجه کشورهای عضو برجام در نشستی غیررسمی به صورت آنلاین در روز دوشنبه اعلام کرده بودند برای بازگشت آمریکا به توافق هستهای آمادگی دارند و ایران نیز نباید این «فرصت آخر» را از دست بدهد.
ایران در حالی نسبت به بازگشت واشینگتن به برجام ابراز امیدواری کرده که از یک سو مجلس این کشور طرح افزایش غنیسازی و توقف مرحلهای پروتکل الحاقی را تصویب کرده و از طرف دیگر مقامهای ارشد دولت امکان مذاکره مجدد بر سر برجام را رد میکنند.