هشدار تشکلهای دانشجویی نسبت به وضعیت وخیم دانشجویان بازداشت شده
درحالی که شانزدهم آذر در جریان حضور رییس قوه قضاییه در دانشگاه تهران و حضور او اعلام شد که تمام دانشجویان بازداشت شده آزاد شدهاند، منابع مطلع و تشکلهای دانشجویی از تداوم بازداشت تعدادی از دانشجویان و وخامت حال برخی از آنها، عدم امکان تماس با خانوادههایشان و محرومیت از دسترسی به وکیل، خبر دادند.
وضعیت برای بازداشت شدگان در جریان اعتراضات خیابانی به مراتب سختتر و شرایط آنها نیز در بازداشتگاهها وخیم است. منابع مطلع شمار بازداشتشدگانی که در زندان فشافویه نگهداری میشوند را چند هزار نفر، شمار بازداشت شدگان محبوس در زندان اوین را نیز چند صد نفر اعلام کردهاند و این درحالی است که در بسیاری از استانها بازداشت معترضان همچنان ادامه دارد.
شورای صنفی دانشجویان کشور در هشداری با تاکید بر «وضعیت سها مرتضایی در بازداشت وخیم است» از «تداوم بیخبری از ابوالفضل نژادفتح و یاشار دارالشفا» دو دانشجوی بازداشت شده دیگر خبر داد.
سها مرتضایی، دانشجوی ستاره دار دانشگاه تهران، که از بیست و هفتم آبان ماه بازداشت شده است بنابر اعلام شورای صنفی دانشجویان «تاکنون از حق تماس با بستگان و دسترسی به وکیل قانونی خود محروم بوده است و تحت فشارهای شدید بازجویان» قرار دارد.
بنابر اعلام شورای صنفی دانشجویان «سها مرتضایی از بیماری قلبی رنج میبرد و افشای فشارهای رییس حراست دانشگاه تهران بر خانوادهاش و تهدید برای اعمال شوک الکتریکی به او» نگرانیها از وضعیت این دانشجو را که با کسب رتبه ۱۰ دکترای علوم سیاسی دانشگاه تهران ستاره دار شد را دو چندان کرده است.
فعالان دانشجویی همچنین با گذشت بیش از سه هفته از بازداشت دو دانشجوی دیگر، ابوالفضل نژادفتح و یاشار دارالشفا، گفتند که این دو فعال دانشجویی از زمان بازداشت و پس از یک بار تماس، از حق برقراری تماس مجدد محروم شده و دسترسی به وکیل نیز ندارند.
بنابر این گزارشها، یاشار دارالشفا، دانشجوی دانشگاه علوم توانبخشی و بهزیستی، در روز بازداشت «به علت تصادف از وضعیت سلامت نامساعدی برخوردار بود.»
مقامهای وزارت علوم تاکنون آمارهای ضد و نقیضی از تعداد و چگونگی بازداشت دانشجویان اعلام کردهاند و علاوه بر این تاکید دارند که دانشجویان در محوطه دانشگاهها بازداشت نشدهاند.
علی نانوایی، دانشجوی دکترای دانشگاه علامه، یکی از دانشجویانی که در روزهای پایانی آبان و همزمان با اعتراضات سراسری بازداشت شد، سخنان مقامهای وزارت علوم و مقامهای قضایی را رد کرد و درصفحه توییتر خود نوشت: «من دانشجو دکتری علامه و ارشد تهران(عدم تسویه جهت اصلاح پایاننامه) در دفتر حراست داخل دانشگاه تهران از سوی ماموران لباس شخصی و افراد حراست، مورد ضرب و شتم، تهدید به تجاوز و فحاشی قرار گرفته و با زور به ون بیرون دانشگاه منتقل شدم.»
شورای صنفی دانشجویان کشور همزمان با تاکید بر اینکه« از وضعیت سایر دانشجویان بازداشت شده نیز اطلاع دقیقی در دست نیست» هشدار داد: «مسئولیت عواقب این بازداشتها مستقیما بر عهده وزارت علوم و مسئولان دانشگاه هاست که طی چند هفته گذشته علاوه بر همکاری با نهادهای امنیتی از زیر بار پیگیری وضعیت بازداشت شدگان شانه خالی کردهاند.»
گزارشها درباره وضعیت وخیم دانشجویان بازداشت شده درحالی منتشر شده است که هفته گذشته و در روز شانزدهم آذر در جریان حضور ابراهیم رییسی در دانشگاه تهران و در حضور او مجری برنامه به نقل از مقامهای قوه قضاییه اعلام کرد که آخرین دانشجوی بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری آزاد شده است.
این درحالی است که شورای صنفی دانشجویان کشور روز پنجشنبه به نقل از یک منبع مطلع گزارش داد که پنج تن از دانشجویان دانشگاه علم و صنعت در پی اطلاعیه وزارت اطلاعات پیرامون دستگیری تعدادی از دانشجویان این دانشگاه، بازداشت شدند که دو نفر با قرار وثیقه آزاد شدهاند اما همچنان سه دانشجوی دیگر این دانشگاه در بازداشت وزارت اطلاعات هستند.
از جمله دانشجویان دیگری که از وضعیت او خبری در دست نیست شاهین برزگر، دانشجوی رشته حقوق دانشگاه پیام نور تبریز، است که همزمان با اعتراضات در منزل پدری خود در تبریز از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شد.
علاوه بر تداوم شماری از دانشجویان که در فاصله ۲۵ تا ۲۷ آبان در تهران بازداشت شدند، شماری از دانشجویان در خوزستان، اصفهان، تبریز و برخی دیگر از شهرهای ایران بازداشت شدهاند که تاکنون خبری از وضعیت آنها در دست نیست.