کاهش ۷۰ درصدی استفاده از پیامرسانهای داخلی
شواهد نشان میدهد با گذشت بیش از پنج ماه از فیلترینگ تلگرام در ایران، طرح کوچ اجباری کاربران به سمت پیامرسانهای داخلی به موفقیت چندانی دست نیافته است. بر اساس نتابج نظرسنجی منتشر شده از سوی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، هفت پیامرسان ایرانی که در خرداد گذشته و پس از فیلترینگ تلگرام با اقبال کاربران مواجه شده بودند حالا با کاهش دست کم ۷۰ درصدی کاربران رو به رو شدهاند.
طبق نتایج این آمار، پیامرسان «سروش» که در کنار حمایتهای مالی دولتی از پشتوانه تبلیغاتی صدا و سیمای ایران نیز بهرهمند است، از مجموع ۱۳.۵ درصد استفاده کننده در خرداد گذشته به ۴.۳ درصد کاربر در مهر ماه جاری رسیده است. استفادهکنندگان پیامرسان «ایتا» نیز از ۲.۹ درصد در همین بازه زمانی به ۰.۹ درصد کاهش پیدا کرده است. این اعداد از سقوط ۷۰ درصدی آمار کاربران فعال هر دو پیامرسان خبر میدهند.
این گزارش نشان میدهد اوضاع استفاده کاربران از سایر پیامرسانهای ایرانی از این میزان نیز کمتر است. پیامرسانهای «آیگپ» و «بله» هر کدام از ۲.۵ و ۱.۸ درصد کاربر در خرداد ۹۷ حالا به ۰.۴ درصد کاربر رسیدهاند. همچنین کاربران پیامرسان «گپ» از ۱.۴ به ۰.۲ و «بیسفون» و «ساینا» از ۰.۶ درصد به ۰.۱ درصد کاهش داشتهاند.
از طرفی این نظرسنجی به بررسی وضعیت تلگرام در ایران نیز پرداخته است. کاربران این پیامرسان نسبت به خرداد گذشته ثابت ماندهاند و ۴۷.۳ درصد از کل پاسخگویان به این نظرسنجی را شامل میشوند. این مساله نشان میدهد همچنان علاقهمندی کاربران به استفاده از تلگرام، حتی پس از مسدود شدن دسترسی به این پیامرسان در ایران بالاست و راهکارهای دور زدن فیلترینگ جهت دسترسی به این شبکه برای کاربران ایرانی، گزینه مطلوبتری نسبت به کوچ به پیامرسانهای داخلی است. این اتفاق در حالی رخ داده است که عبدالصمد خرمآبادی، معاون پیشین دادستان کل کشور در امور فضای مجازی، دو ماه پس از فیلترینگ تلگرام پیشبینی کرده بود بهزودی این پیامرسان در ایران «به بوته فراموشی سپرده خواهد شد».