اقیانوسها خیلی سریعتر از تخمین سازمان ملل گرم میشوند
اقیانوسهای جهان خیلی سریعتر از تخمین پیشین اقلیمشناسان جهان در سال ۲۰۱۴ میلادی که از سوی سازمان ملل منتشر شد، گرم میشوند.
یعنی به رغم آنکه ذوب شدن یخ در سطح خشکیها چقدر بر سطح آبهای جهان میافزاید، اقیانوسهای گرمتر تا پایان این قرن میلادی (۸۱ سال دیگر) دستکم ۳۰ سانتیمتر سطح آبها را بالاتر میآورد و سواحل زمین را به زیر میکشد.
سواحلی که نزدیک به ۹۰ درصد تمدن آدمی بر آن مستقر است و تخمین سازمان ملل میگوید تا ۲۱۰۰ میلادی، دستکم ۲۴ سانتیمتر و حداکثر یک متر بر سطح آبها افزوده شده باشد.
تحقیقی که بهتازگی در مجله ساینس (علم) منتشر شد میگوید که آب اقیانوسها پیوسته از دهه ۱۹۵۰ گرمتر شده است و سرعت گرمایش این آبها از دهه ۱۹۶۰ شدت گرفته است.
برابر دادههای این تحقیق، با شدت گرفتن گرمایش زمین، بین سالهای ۲۰۸۱ تا ۲۱۰۰ میلادی، اقیانوسها شش برابر گرمتر از میانگین دمای شش دهه گذشته خواهند بود.
بااینحال اگر اهداف پیمان پاریس برای مهار گرمایش زمین به ۱/۵ درجه سانتیگراد به حقیقت بپیوندد، گرمایش اقیانوسها را به نصف کاهش خواهد داد.
این تحقیق از دادههای چهار هزار ربات به این نتیجه رسیده است که پروژه آرگو بر آب اقیانوسهای جهان شناورند.
این رباتها علاوه بر دمای آب، دادههای ترکیب شیمیایی آب را هم جمعآوری میکنند.
گرمایش زمین بهجز آنکه آبهای جهان را آنچنان داغ کرده است که جنگلهای مرجانی بهواسطهاش ابتدا سفید و سپس میمیرند، آبها را اسیدی کرده و ترکیب نمکی آن را بهم زده است.
آبها بهواسطه جذب گازهای گلخانهای و مشخصا دیاکسید کربن، اسیدی میشوند و با اضافه شدن حجم بالایی از آب شیرین به آبهای جهان، ترکیب نمکی آنها متفاوت شده است.
درنتیجه، علاوه بر اینکه زیستبومهای آبهای جهان در مسیر انقراض قرار گرفتهاند، سرعت جریانهای درون آب اقیانوسها کاهش یافته است. بهعنوان مثال، در شش دهه پس از پایان جنگ جهانی دوم، سرعت گلف استریم ۱۵ درصد کمتر از قبل شده است.
برای همین در اروپا خشکسالی است و هر زمان گلف استریم از کار بیفتد - همانطور که در شبیهسازیهای رایانهای این اتفاق در پیشرفت گرمایش زمین و تغییر اقلیم خواهد افتاد - بخشهایی از اروپا از جمله بریتانیا یخ میبندند و بخشهایی از آفریقا کامل خشک خواهند شد.
نویسندگان این تحقیق تاکید میکنند که گرمایش زمین بهواسطه مصرف کربن - مشخصا استخراج و مصرف سوختهای فسیلی چون انواع نفت، زغالسنگ و گاز طبیعی - شدت گرفته است.
برابر این تحقیق، ۹۳ درصد حرارت ناشی از گرمایش زمین، در آبهای جهان جذب شده است. به گزارش تحقیقهای پیشین، ۹۰ درصد این حرارت تاکنون به خورد اقیانوسها رفته است.
این بدین معناست که انگار در هر ثانیه، یک بمب اتم در اقیانوسهای جهان منفجر شود و حرارت آن جذب آبها شود.