آیا کمخوابی احتمال بروز زوال عقل در پیری را افزایش میدهد؟
به گزارش نیویورک تایمز، یافتههای پژوهشی جدید نشان میدهد کسانی که شش ساعت یا کمتر در شبانهروز میخوابند در اواخر دهه ۷۰ سالگی دچار زوال عقل میشوند.
در این پژوهش، که بهتازگی در نشریه علمی نیچر کامیونیکیشن منتشر شده است، هزاران نفر در گروه سنی ۵۰ سال به بالا بررسی شدهاند و بهرغم محدودیتهایی که در انجام پژوهش وجود داشته، نتایج آن توجه پژوهشگران و دانشمندان را جلب کرده است.
سالهاست پژوهشگران با این پرسش و پرسشهای دیگری در مورد اثر کمخوابی بر کاهش عملکرد ذهنی انسان مواجهاند. دستیابی به پاسخ این پرسشها دشوار بوده است زیرا تشخیص اینکه کمخوابی خود باعث بروز زوال عقل میشود و یا نشانه این عارضه است آسان نیست.
در این پژوهش، ۸ هزار نفر در اوایل دهه ۵۰ سالگی در بریتانیا انتخاب و بهمدت ۲۵ سال مورد تحقیق و بررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان میدهد احتمال ابتلا به زوال عقل در اواخر دهه ۷۰ سالگی کسانی که بهطور مستمر در شبانهروز شش ساعت یا کمتر خوابیدهاند حدود ۳۰ درصد نسبت به کسانی که بهطور منظم هفت ساعت در شبانهروز میخوابیدهاند بیشتر است.
دکتر سورین صابیا، متخصص همهگیرشناسی و از پژوهشگران این تحقیق، میگوید چرت کوتاه شاید کمی از کمبود خواب را جبران کند اما اگر افراد بهاندازه کافی بخوابند، نیازی به چرت پیدا نمیکنند و کسانی که دچار اختلالهای خواب یا آپنهاند باید با پزشکان متخصص مشورت کنند. پژوهشگران توصیه میکنند برای خواب منظم، باید از مصرف کافئین و الکل قبل از خواب پرهیز کرد و تلفن همراه و رایانه را داخل اتاق خواب نیاورد.
اما بسیاری از اسرار خواب ناگفته باقی مانده است. هرچند نتایج این پژوهش شواهدی قوی برای تایید اهمیت خواب در میانسالی ارائه میدهد، هنوز نکات زیادی در این زمینه نیاز به تحقیق بیشتر دارد.